Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Svet EU potrdil seznam kandidatov za evropske komisarje

Deli na:
Svet EU potrdil seznam kandidatov za evropske komisarje

Foto: Reuters

Svet Evropske unije je po predlogu bodočega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja v petek zvečer potrdil seznam kandidatov za evropske komisarje. Kot so sporočili iz Sveta EU, bodo svojo odločitev sedaj posredovali Evropskemu parlamentu.

Kot je že znano, je na seznamu komisarjev tudi slovenska premierka v odhodu Alenka Bratušek. Juncker bo sedaj po blagoslovu Sveta EU predstavil porazdelitev resorjev, česar pa ni pričakovati pred sredino naslednjega tedna.

Bratuškovo omenjajo kot možna podpredsednico Evropske komisije, pristojno za digitalno agendo in inovacije, po drugih scenarijih pa naj bi bila pristojna za energetsko unijo. Vendar porazdelitev resorjev naj še ne bi bila določena.

Preostali člani Junckerjeve ekipe so Litovec Vytenis Andriukaitis, Estonec Andrus Annsip, Španec Miguel Arias Canete, Grk Dimitris Avramopulos, Poljakinja Elzbieta Bienkowska, Romunka Corina Cretu, Latvijec Valdis Dombrovskis, Bolgarka Kristalina Georgieva, Avstrijec Johannes Hahn, Britanec Jonathan Hill, Irec Phil Hogan, Čehinja Vera Jourova, Finec Jyrki Katainen, Švedinja Cecilia Malmström, Hrvat Neven Mimica, Portugalec Carlos Moedas, Francoz Pierre Moscovici, Madžar Tibor Navracsics, Nemec Günther Oettinger, Slovak Maroš Šefčovič, Ciprčan Hristos Stilianides, Belgijka Marianne Thyssen, Nizozemec Frans Timmermans, Maltežanka Karmenu Vella in Danka Margrethe Vestager.

Po razdelitvi resorjev kandidate čakajo zaslišanja v pristojnih odborih Evropskega parlamenta. Evropski parlament naj bi o komisarski ekipi, vključno s predsednikom in visoko zunanjepolitično predstavnico, odločal med 20. in 23. oktobrom, komisija pa naj bi nov mandat začela 1. novembra.