sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

marko-milosavljević Njena.si

Poroka na prvi pogled: Marko le odigral ...

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tragedija pred Lampeduso: utonilo več kot 80 migrantov

Deli na:
Tragedija pred Lampeduso: utonilo več kot 80 migrantov

Pred obalo italijanskega otoka Lampedusa je danes utonilo najmanj 82 migrantov, potem ko je potonila njihova ladja, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Še več sto jih pripadniki obalne straže poskušajo rešiti iz vode.

Po poročanju medijev je v vodi več sto ljudi, večinoma migrantov iz Somalije, Gane in Eritreje. Na ladji, ki je potonila, naj bi bilo med 450 in 500 migrantov. Doslej so jih okoli 150 rešili živih, še kakih 250 ljudi pa je pogrešanih. Med žrtvami so tudi otroci.

Trupla bodo sicer prepeljali v hangar letališča na otoku, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Italijanski premier Enrico Letta je nesrečo označil za "strašno tragedijo". Na prizorišče bo sicer "v najkrajšem možnem času" odpotoval italijanski notranji minister Angelio Alfano.

Tudi županja Lampeduse Giusi Nicolini meni, da gre za "veliko tragedijo". "Reševalce sem prosila, naj mi opišejo situacijo. Odgovorili so, da je morje polno mrtvih," je pojasnila.


Nicolinijeva je dodala še, da so že aretirali človeka, ki naj bi organiziral smrtonosni ladijski prevoz.

Tragedija je pretresla tudi papeža Frančiška, ki je otok obiskal julija. Na spletnem družbenem omrežju Twitter je pozval k molitvi za žrtve. Papež je želel z obiskom Lampeduse opozoriti na usodo več tisoč migrantov, ki vsako leto tvegajo življenje, da bi prispeli v Evropo.

Vzrok za nesrečo je najverjetneje požar, ki je izbruhnil na krovu ladje in povzročil paniko, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Gre za zadnjo v vrsti nesreč ladij, s katerimi skušajo migranti iz Afrike v pogosto zelo nevarnih razmerah priti v Evropo. V ponedeljek je pred obalo Sicilije utonilo 13 migrantov, ki so skušali priplavati do obale, potem ko je njihova ladja nasedla.

Italijanski minister za promet Maurizio Lupi je od EU in mednarodne skupnosti danes zahteval skupno iniciativo za zaustavitev toka beguncev čez Sredozemsko morje.