Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Monti začasno prevzel vodenje zunanjega ministrstva

Deli na:
Monti začasno prevzel vodenje zunanjega ministrstva

Foto: Reuters

Po torkovem odstopu italijanskega zunanjega ministra Giulia Terzija v znak protesta zaradi vrnitve dveh italijanskih marincev v Indijo je vodenje zunanjega ministrstva začasno prevzel premier Mario Monti. Imenovana sta bila tudi dva njegova namestnika, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočila italijanska vlada.

Monti je sicer danes ponovno zagovarjal petkovo odločitev vlade, da v Indijo vrne marinca Massimilliana Latorreja in Salvatoreja Girona, ki sta obtožena, da sta pred obalo jugozahodne Indije ustrelila dva ribiča.

Marinca, ki sta lani varovala italijanski naftni tanker v indijskem pristanišču, zatrjujeta, da sta na ribiča streljala, ker sta ju pomotoma zamenjala za pirata. Indijsko vrhovno sodišče jima je minuli mesec dovolilo, da sta se vrnila v Italijo, da bi lahko volila na parlamentarnih volitvah. New Delhi je ob tem postavil pogoj, da se morata marinca v mesecu dni vrniti v Indijo.

Odločitev Rima, da vrne marinca - pred njo se je med državama razvnel pravi diplomatski spor - je v Italiji povzročila veliko ogorčenje, saj so sprva marincema in njunima družinama zatrjevali, da ju ne bodo poslali nazaj.

Italijanska vlada je sicer takšno odločitev sprejela šele, ko ji je Indija zagotovila, da marinca ob vrnitvi v New Delhi ne bodo prijeli ali usmrtili v primeru obsodbe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.