nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski politik bi romska naselja zravnal s tlemi

Deli na:
Italijanski politik bi romska naselja zravnal s tlemi

Foto: Reuters

Vodja italijanske desničarske stranke Severna Liga Matteo Salvini je ob svetovnem dnevu Romov italijansko javnost razburil z izjavo, da bi morali romska naselja po državi zravnati s tlemi.

Salvini, ki velja za vzhajajočo zvezdo italijanske desnice, je dejal, da bi dal Romom na voljo pol leta časa, nato pa bi njihova naselja zravnal s tlemi. Kot je dodal, bi morali Romi najeti ali kupiti stanovanja tako kot ostali Italijani, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Italiji je več kot polovica od 170.000 Romov in Sintov italijanskih državljanov in imajo redne službe in urejene stanovanjske razmere, okoli 40.000 pa jih živi v neurejenih in prenatrpanih naseljih. Ti so pogosto žrtve diskriminacije in sovraštva lokalnih prebivalcev.

Prebivalci teh naselij se ne smejo prijaviti na razpise za socialna stanovanja, tudi če so rojeni v Italiji, zato so prisiljeni živeti daleč stran od šol, trgovin, zdravstvenih domov in delovnih mest.

"30 let nas segregirajo, zdaj pa se hočejo spraviti na nas z buldožerji in se nas znebiti? Kar naj poskusijo," je dejala predstavnica sveta Romov in Sintov Dijana Pavlovic.

Salvinijeve izjave so sprožile burno debato na družbenih omrežjih, nekateri njegovi podporniki so predlagali celo, da bi morali romska naselja uničiti skupaj z Romi.

Predsednica italijanske poslanske zbornice Laura Boldini je dejala, da je zaradi besede "uničiti" zaskrbljena, se je pa strinjala, da bi morali romska naselja odstraniti, vendar bi morali Romom ponuditi alternativne rešitve za stanovanjske težave.

Število kaznivih dejanj iz sovraštva v Italiji narašča, romske organizacije med drugim omenjajo primera, ko je nek politik pozival k sežigu Romov, nek trgovec pa je Romom prepovedal vstop v svoj lokal, še navaja AFP.