Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Odstavljeni katalonski predsednik bo boj za neodvisnost Katalonije nadaljeval v Evropi

Deli na:
Odstavljeni katalonski predsednik bo boj za neodvisnost Katalonije nadaljeval v Evropi

Foto: Reuters

Quim Torra, ki ga je špansko vrhovno sodišče včeraj odstavilo s položaja katalonskega predsednika, bo svoj boj nadaljeval v Evropi, je dejal v prvem odzivu na sodbo. Napovedal je, da bodo v prihodnjih mesecih v Kataloniji potekale volitve, ki morajo biti prelomne. Na katalonskih ulicah so se medtem zbrali številni protestniki.

"Še naprej bom neutrudno delal za svobodo Katalonije. Nikoli se ne predam in ne vdam. Ne sprejemam odločitve sodišča, katere namen je odstaviti katalonsko vlado. Če bi to storil, bi sprejel represijo proti našemu cilju katalonske neodvisnosti. Boj za svobodo izražanja in naš cilj bom nadaljeval v Evropi in zmagali bomo," je povedal Torra.

V nagovoru Kataloncem, med katerim je bil obkrožen s člani katalonske vlade, je poudaril, da je Evropa edini kraj, kjer lahko zagovorniki katalonske neodvisnosti najdejo pravico.

"Zagovorniki neodvisnosti se nikoli ne bojimo glasovanja, ne bojimo se šteti glasov, kolikorkrat bo treba. Želimo, da bi se lahko naši državljani vedno izrazili, želimo doseči našo neodvisnost, izvrševati samoodločbo, predvsem pa želimo demokracijo z najvišjimi standardi za našo državo," je povedal.

Priložnost za nov korak v to smer bodo Katalonci imeli na prihajajočih predčasnih volitvah, ki bodo v prihodnjih mesecih, je zagotovil odstavljeni predsednik Katalonije. "Te morajo biti točka preloma. Morajo pomeniti nov mandat za potrditev rezultatov referenduma o neodvisnosti leta 2017," je še povedal. Na referendumu oktobra 2017 so se Katalonci odločili za neodvisnost regije.



Špansko vrhovno sodišče je včeraj potrdilo sodbo višjega sodišča, ki je katalonskemu predsedniku zaradi neposlušnosti za 18 mesecev prepovedalo opravljanje vseh javnih funkcij. To pomeni avtomatično razrešitev Torre s položaja predsednika Katalonije. Vodenje katalonske vlade prevzema podpredsednik Pere Aragones.

Regionalni parlament lahko zdaj izbere novega predsednika, a je to po poročanju španskih medijev malo verjetno, tako da bodo šli Katalonci najverjetneje na predčasne volitve. Te bi lahko po poročanju katalonske tiskovne agencije Catalan News potekale februarja.

Politično dogajanje v Kataloniji bi lahko vplivalo tudi na špansko vlado premierja Pedra Sancheza.

Na ulicah katalonskih mest so se včeraj že zbrali številni protestniki, ki izražajo nasprotovanje odstavitvi katalonskega predsednika.