Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Sodišče EU: Puigdemont ne more zasesti sedeža evropskega poslanca

Deli na:
Sodišče EU: Puigdemont ne more zasesti sedeža evropskega poslanca

V Evropski parlament je bil izvoljen tudi Charles Puigdemont, nekdanji katalonski premier, ki je razglasil neodvisnost Katalonije od Španije. - Foto: Reuters

Sodišče Evropske unije je včeraj z začasno sodbo zavrnilo pritožbo nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta in nekdanjega katalonskega ministra Antonija Comina, ki sta želela s tem doseči, da bi zasedla sedeža v Evropskem parlamentu. Puigdemont je v odzivu napovedal nadaljevanje boja.

Predsednik Sodišča EU je v začasni sodbi odločil, da Puigdemont in Comin, ki sta v prostovoljnem izgnanstvu v Belgiji, za zdaj ne moreta zasesti sedežev v Evropskem parlamentu, kamor sta bila izvoljena na majskih volitvah. V utemeljitvi je zapisal, da Evropski parlament ne more preveriti, ali sta upravičena do mandata evropskih poslancev, saj ju ni na seznamu poslancev iz Španije.

V skladu s špansko zakonodajo morajo namreč tisti, ki so bili izvoljeni v Evropski parlament, za prevzem mandata priseči na španski ustavi. Nekdanja člana katalonske vlade, ki jima v Španiji zaradi njune vloge v poskusu katalonske odcepitve grozi aretacija, tega nista storila. Zaradi tega ju tudi ni na seznamu evropskih poslancev iz Španije.


Nekdanji predsednik Katalonije je v odzivu napovedal, da bo nadaljeval boj za sedež evropskega poslanca. Zaveda se, da bo to težka naloga.

Poleg Puigdemonta in Comina sedeža v Strasbourgu oziroma Bruslju ne bo mogel zasesti niti nekdanji podpredsednik španske regije Oriol Junqueras, ki v Španiji v priporu čaka sodbo v povezavi s poskusom katalonske odcepitve. Špansko vrhovno sodišče mu ni dovolilo, da bi zapustil pripor in prisegel kot evropski poslanec. To sodišče je včeraj sporočilo, da bo sodišče v Luksemburgu zaprosilo za mnenje o tem, ali Junqueras uživa poslansko imuniteto, čeprav ni prisegel kot evropski poslanec. Zanima jih tudi, ali ima v primeru imunitete pravico, da odide iz pripora in se udeleži seje Evropskega parlamenta.

Novoizvoljeni evropski poslanci se bodo na ustanovnem zasedanju sestali v torek v Strasbourgu. Pred parlamentom so za torek napovedane demonstracije v podporo tem trem katalonskim evropskim poslancem.