Revija Reporter
Svet

Prašičje glave letele na španske policiste (FOTO in VIDEO)

Reporter, STA

29. sep. 2020 14:25 Osveženo: 14:28 / 29. 9. 2020

Deli na:

V Barceloni so protestniki na policiste metali vreče smeti, kamenje, petarde in prašičje glave.

Profimedia

Katalonski protestniki v Barceloni so špansko policijo obmetavali s prašičjimi glavami. Na ulicah katalonskih mest se je namreč v ponedeljek zvečer na protestih zbralo več tisoč Kataloncev v podporo katalonskemu predsedniku Quimu Torri, ki ga je špansko vrhovno sodišče odstavilo s položaja in mu za poldrugo let prepovedalo opravljanje javnih funkcij.

Quim Torra, ki se je po odločitvi vrhovnega sodišča moral posloviti s položaja predsednika Katalonije, se je obrnil na špansko ustavno sodišče, od katerega pričakuje zadržanje izrečenega ukrepa. Vrhovno sodišče je namreč v ponedeljek potrdilo obsodbo Torre zaradi neposlušnosti in kazen prepovedi opravljanja javnih funkcij za 18 mesecev.



Odvetnik Torre Gonzalo Boye je po poročanju televizije RTVE danes na ustavno sodišče vložil zahtevo za takojšnje začasno zadržanje z obsodbo povezane kazni. Vlogo je utemeljil s tem, da bi Torra in drugi s prepovedjo opravljanja javnih funkcij utrpeli težko in nepopravljivo škodo.

Po poročanju medijev ima pobuda pred ustavnim sodiščem le majhne možnosti za uspeh. V primeru neuspeha je sicer Boye že napovedal, da se bo obrnil na Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu, na spletni strani poroča časnik La Vanguardia.

V ponedeljek je špansko vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Torre na decembra lani izrečeno obsodbo višjega sodišča, ki mu je za poldrugo leto prepovedalo opravljanje javnih funkcij zaradi neposlušnosti. Med predvolilno kampanjo pred parlamentarnimi volitvami aprila 2019 namreč ni poskrbel za odstranitev simbolov v podporo katalonski neodvisnosti z javnih zgradb.

Njegova odstavitev je sredi krize širjenja novega koronavirusa znova zaostrila napetosti v Kataloniji. Pozno v ponedeljek so proti ukrepu po vsej Kataloniji protestirali tisoči. V Barceloni so protestniki na policiste metali vreče smeti, kamenje, petarde in prašičje glave ter zažigali smetnjake.


Svinjske glave v Barceloni niso bile namenjene samo policistom, protestniki so jih nekaj nastavili tudi pred stavno pravosodnega ministrstva.

Metanje svinjskih glav je v Kataloniji očitno tradicija – najbolj odmevno so to storili navijači nogometnega kluba Barcelona leta 2001, ko se je v mesto v dresu osovraženega madridskega Reala vrnil nekdanji Barcelonin zvezdnik Luis Figo. Med izvajanjem kota je takrat poleg Figa pristala odrezana svinjska glava.

Vodenje vlade v Kataloniji sedaj prevzema dosedanji podpredsednik Pere Aragones, ki naj bi v začetku prihodnjega leta razpisal nove volitve. Torra volivce poziva, naj bodo te volitve dejanski referendum o odcepitvi od Španije.