Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Trumpov spletni genij, ki je zaradi velikosti in brade videti kot kakšen strah vzbujajoči viking

Deli na:
Trumpov spletni genij, ki je zaradi velikosti in brade videti kot kakšen strah vzbujajoči viking

Brad Parscale je zaradi velikosti (203 centimetre) in brade videti kot kakšen strah vzbujajoči viking - Foto: Profimedia

Brad Parscale je leta 2016 vodil Trumpovo kampanjo na svetovnem spletu, zdaj pa je glavni vodja kampanje za njegovo ponovno izvolitev leta 2020.

Dolgo je za genija, ki je v ozadju Donalda Trumpa in njegovega bliskovitega političnega vzpona, veljal Steve Bannon, dolgoletni prvi človek spletnega medija Breitbart. Bannon, ki je vodil Trumpovo kampanjo pred predsedniškimi volitvami leta 2016 in bil nekaj časa njegov glavni svetovalec v Beli hiši, se je razšel s Trumpom in se (neuspešno) poskušal vpletati v evropsko politiko pred letošnjimi volitvami.

Zdaj po novem za nekakšnega genija v ozadju Trumpovih uspehov pri prepričevanju javnosti velja 43-letni Brad Parscale. Že leta 2016 je vodil digitalni oziroma spletni del Trumpove kampanje, ki se je na koncu izkazal kot zelo uspešen, drugače od Bannona pa še vedno zvesto stoji Trumpu ob strani in je postal vodja njegove kampanje za ponovno izvolitev leta 2020.

Sodelovanje med Parscalom in Trumpom se je začelo že leta 2012, leta 2015 pa ga je milijarder najel, naj zanj oblikuje eno do njegovih spletnih strani za kampanjo za predsednika ZDA. Parscale, ki je zaradi velikosti (203 centimetre) in brade videti kot kakšen strah vzbujajoči viking, se je iz skoraj anonimnega izdelovalca spletnih strani iz teksaškega San Antonia med kampanjo skoraj v hipu prelevil v nekakšnega spletnega genija. Pogosto nastopa na raznih zborovanjih republikancev in s svojimi govori ogreva občinstvo na Trumpovih shodih.

Sodelovanje med Parscalom in Trumpom se je začelo že leta 2012, leta 2015 pa ga je milijarder najel, naj zanj oblikuje eno do njegovih spletnih strani za kampanjo za predsednika ZDA.

Sam se razglaša za preprostega kmečkega fanta iz Kansasa, a kot piše spletna stran Propublica, je v resnici odraščal v predmestju kansaške prestolnice Topeka. Njegov oče Dwight je pravnik, ki je pozneje zajadral v podjetniške vode. V mladih letih je bil Brad Parscale lokalni košarkarski zvezdnik, a se je moral zaradi poškodb nog in hrbta odreči košarkarski karieri. Družina Parscale se je nato iz prestolnice preselila v San Antonio, kjer je Brad hodil na tamkajšnjo univerzo.

Parscalovi so se iz Teksasa preselili v Južno Kalifornijo, kjer je oče Dwight vodil majhno podjetje za računalniško animacijo, Brad pa je bil pri njem zaposlen. Med letoma 2004 in 2007 je bil poročen z uslužbenko nekega solarija iz San Antonia. Z njo ima hčerko. Podjetje Parscalovih za računalniško animacijo je kmalu propadlo, zato se je družina vrnila v Teksas. Tu je leta 2005 Brad Parscale ustanovil podjetje za izdelavo spletnih strani Parscale Media.

Medijem rad pripoveduje zgodbo, da je to podjetje ustanovil z zadnjimi 500 dolarji, ki jih je imel. A to so le zgodbe, ki naj bi ga prikazale kot nekoga, ki je bil brez ficka, a se je z dna povzpel na vrh. V resnici je v času ustanovitve svojega podjetja imel v lasti tri stanovanja, ki jih je oddajal. 

V enem od svojih govorih je dejal, da je leta 2012, ko je začel delati za Trumpovo podjetje, imel le šest zaposlenih, živel je v 80.000 dolarjev vredni hiši in vozil avto znamke Dodge. Novinarji so izbrskali, da je v resnici imel 30 zaposlenih, živel v pol milijona dolarjev vredni vili z bazenom in vozil lexusa.