zirija znan obraz 2019 Odkrito.si

Zamenjali so uveljavljene žirante oddaje Znan ...

chynna deese, lucas robertson Svet24.si

Spoznala sta se na Hrvaškem, umorili so ju v ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

natakar Svet24.si

Pomanjkanje kadra: Natakar, »špricar«, prosim! ...

Dijana Milojković Svet24.si

Dijana se je borila kot levinja, bilo je zaman: ...

Tanja Postružnik Njena.si

Voditeljica Ljubezni po domače ničesar ne jemlje...

rasema kosovar2 Njena.si

Rasema pokazala, kako vroče jo je ljubil ...

Svet

Morebitni bodoči britanski premier bo zaradi domnevnega laganja o brexitu zaslišan pred sodnikom

Deli na:
Morebitni bodoči britanski premier bo zaradi domnevnega laganja o brexitu zaslišan pred sodnikom

Foto: Reuters - Boris Johnson

Nekdanji britanski zunanji minister Boris Johnson bo moral zaradi domnevnega laganja med referendumsko kampanjo o izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije na zaslišanje pred sodnika, so včeraj sporočili iz sodišča. Zasebni tožnik očita Johnsonu zavajanje državljanov pred referendumom leta 2016 in volitvami leta 2017.

Marcus Ball v zasebni tožbi očita 54-letnemu Johnsonu, da je javnost zavajal z lažnimi navedbami glede brexita. Osrednja točka je višina sredstev, ki jih Velika Britanija tedensko plača Evropski uniji. Johnson je trdil, da Združeno kraljestvo vsak teden EU izplača 350 milijonov funtov (okoli 400 milijonov evrov), poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Johnsona so za te navedbe že večkrat kritizirali, češ da gre za zavajajoče navedbe. To je namreč bruto znesek, ki ga Bruselj dobi od Londona, v to pa niso upoštevana sredstva, ki jih Velika Britanija prejme nazaj.

Sodnica Margot Coleman je danes potrdila, da se bo moral Johnson, ki je predlagan obtoženec, zglasiti na preliminarnem zaslišanju na sodišču v Londonu.

Johnson sicer velja za enega najbolj verjetnih naslednikov Therese May, potem ko je ta za 7. junij napovedala odstop s čela britanskih konservativcev in posledično vlade. Do konca julija bodo konservativci predvidoma določili njenega naslednika.

Združeno kraljestvo naj bi najkasneje do 31. oktobra izstopilo iz povezave. Dogovor o izstopu, ki ga je Mayeva sklenila z Brusljem, so britanski poslanci že trikrat zavrnili. Rešitve pa še vedno ni na vidiku.

Loading...