nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tisoči Nemcev na ulice: Stran z Merklovo!

Deli na:
Tisoči Nemcev na ulice: Stran z Merklovo!

Foto: Arhiv Reporterja

"Merkel muss weg!" so s plakati in vzkliki zahtevali tisoči protestnikov, ki so na ulicah nemških mest zahtevali odstop nemške kanclerke Angele Merkel zaradi njene migrantske politike. Do protestov je prišlo teden dni po seriji terorističnih in morilskih napadov, ki so jih zakrivili priseljenci.

Politika odprtih vrat Merklove, ki je lani v državo "brez omejitev" povabila begunce, je kriva za serijo brutalnih napadov, so prepričani protestniki. V napadih je bilo ubitih 13 ljudi, tri so zakrivili prosilci za azil, dva napadalca pa sta bila povezana z islamsko državo. Merklova ima krvave roke, očitajo številni Nemci kanclerki.

Navkljub ogorčenju javnosti je Merklova prejšnji teden izjavila, da ne odstopa od svoje politike in ponovila svoj slogan "Zmogli bomo". Nasilje ne bo vplivalo na moje politične odločitve, je bila odločna.

Drugačnega mnenja je njen zaveznik Horst Seehofer, vodja bavarske CSU, ki je del vladne koalicije. "Pri najboljši volji se ne morem poistovetiti z njim. Situacija je preveč problematična," je o sloganu Zmogli bomo dejal Seehofer.

Nemške rešitve so neprimerne, se je distanciral od migrantske politike kanclerke. Nočem spora s CDU, pravi Seehofer, ki pa vztraja, da je "treba pogledati resničnosti v obraz".

V novi raziskavi je kar 83 odstotkov Nemcev priseljevanje ocenilo kot največji izziv za Nemčijo - dvakrat več kot pred letom dni.