palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Merklova zahteva od Putina nadzor rusko-ukrajinske meje

Deli na:
Merklova zahteva od Putina nadzor rusko-ukrajinske meje

Foto: Reuters

Nemška kanclerka Angela Merkel je včeraj po telefonu govorila z ruskim predsednikom Vladimir Putinom in zahtevala pojasnila glede navedb o prisotnosti ruskih vojakov na ukrajinskem ozemlju. Hkrati je Putina pozvala, naj naredi več za zmanjšanje napetosti in nadzor rusko-ukrajinske meje, so sporočili iz Berlina.

Kot je povedal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Seibert, je nemška kanclerka v pogovoru s Putinom izpostavila tudi pomen kontaktne skupine, ki jo sestavljajo predstavniki Rusije, Ukrajine in Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, da se na vzhodu Ukrajine čim prej vzpostavi prekinitev ognja. Okrepiti pa je treba tudi prizadevanja za učinkovit nadzor meje, da se tako tudi omeji dotok orožja na območje konflikta, se je še zavzela Merklova, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah iz Kremlja sta se voditelja pogovarjala na pobudo Berlina. Putin je pri tem Merklovo obvestil tudi, da namerava Rusija na vzhod Ukrajine poslati še en humanitarni konvoj. Prvi konvoj je sicer povzročil veliko napetosti, saj je Ukrajina sumila, da želi Rusija pod pretvezo humanitarne pomoči na vzhod Ukrajine pripeljati svoje vojake in sprožiti invazijo oz. na ta način pripeljati orožje tamkajšnjim proruskim separatistom.

Merklova je sicer včeraj po telefonu govorila tudi z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom, ki ji je poročal o torkovih pogovorih s Putinom na štiri oči v Minsku. Porošenko je ocenil, da so ti pogovori dali "pozitivne signale" za rešitev konflikta na vzhodu Ukrajine, so po poročanju dpa sporočili iz Porošenkovega urada.