Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Tako so si v Nemčiji razdelili stolčke: kdo so novi nemški ministri

Deli na:
Tako so si v Nemčiji razdelili stolčke: kdo so novi nemški ministri

Foto: Reuters

Potem ko so se člani nemških socialdemokratov (SPD) s prepričljivo večino odločili za vstop v veliko koalicijo s konservativci (CDU/CSU), so stranke v soboto zvečer najprej sporočile porazdelitev 14 ministrstev med strankami, danes pa so že objavile tudi imena ministrov iz svojih vrst. Ta so sicer že pred tem v večini zaokrožila v medijih.

CDU bo poleg kanclerskega položaja, ki ga bo še naprej zasedala Angela Merkel, pripadlo še pet ministrskih položajev. Ministri iz njihovih vrst bodo vodili ministrstva za notranje zadeve, finance, obrambo, zdravje ter za izobraževanje in raziskave, je po seji predsedstva stranke v Berlinu sporočila Merklova.

Finančni minister bo ostal Wolfgang Schäuble, dosedanja ministrica za delo Ursula von der Leyen (CDU) pa bo prevzela obrambni resor, s čimer bo postala prva ženska na tem položaju.

Dosedanji obrambni minister Thomas de Maiziere bo prevzel vodenje notranjega resorja, generalni sekretar CDU Hermann Gröhe bo zasedel položaj ministra za zdravje, Johanna Wanka bo še naprej ministrica za izobraževanje.

Ronalda Pofallo bo na položaju vodje kanclerkinega urada nasledil dosedanji minister za okolje Peter Altmaier, novi generalni sekretar stranke pa bo postal 39-letni poslanec v bundestagu Peter Tauber.

Zaradi vohunske afere z ameriško agencijo za nacionalno varnost (NSA) bo odslej v kanclerkinem uradu poseben položaj s statusom državnega sekretarja, je sporočila Merklova. Kdo bo zasedel položaj, bo znano v kratkem.


CSU bo medtem vodila ministrstva za promet in digitalno infrastrukturo, kmetijstvo ter gospodarsko sodelovanje in razvoj. Prvega bo prevzel dosedanji generalni sekretar stranke Alexander Dobrindt, drugega dosedanji notranji minister Hans-Peter Friedrich, tretjega pa Gerd Müller.

Ministri iz vrst socialdemokratov bodo vodili šest resorjev - zunanje ministrstvo, ministrstvo za gospodarstvo in energijo, delo in socialo, pravosodje, družino ter okolje. Po zasedanju vodstva stranke je SPD kot prva stranka vladne koalicije že tudi sporočila imena ministrov.

Predsednik stranke Sigmar Gabriel bo postal novi "super minister" za gospodarstvo in energijo. Na čelo zunanjega ministrstva se vrača Frank-Walter Steinmeier, ki je položaj zasedal že v vladi Merklove med letoma 2005 in 2009. Trenutno je tudi vodja poslance skupine SPD v bundestagu.

V skladu z napovedmi bo računovodja SPD Barbara Hendricks vodila ministrstvo za okolje, generalna sekretarka socialdemokratov Andrea Nahles bo prevzela ministrstvo za delo in socialne zadeve, podpredsednica SPD Manuela Schwesig bo zadolžena za ministrstvo za družino, dosedanji gospodarski minister zvezne dežele Posarje Heiko Mass pa bo vodil pravosodno ministrstvo.

V kabinetu kanclerke bo za področje migracij, beguncev in integracije pristojna Aydan Özoguz, ki jo je Gabriel ob predstavitvi ministrskih imen hvalil kot prvo žensko s turškimi koreninami za vladno mizo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nove ministre naj bi na položaje imenovali in zaprisegli v torek, ko je v bundestagu predvidena tudi vnovična potrditev Merklove na kanclerski položaj. Nemčija bo tako že naslednji teden dobila novo črno-rdečo vlado. Stranki sta pred tem v vladni koaliciji Nemčijo vodili že dvakrat.