Šolta Svet24.si

Foto: Na priljubljenem hrvaškem otoku z dodatnimi...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Pivo in cvetje, tiskovna konferenca, Nika Zorjan Njena.si

S kom je Nika Zorjan odpotovala na Maldive?

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

V NSi bodo presojali vsebino izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu

Deli na:
V NSi bodo presojali vsebino izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu

Foto: Bobo

V tem tednu bo znana usoda izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Za njegovo sprejetje v DZ je potrebna dvotretjinska večina, zato vlada potrebuje tudi glasove opozicijskih strank. Te bodo vsebino vladnega predloga obravnavale v teh dneh, prva že danes NSi na izvršilnem odboru stranke.

V izvedbenem zakonu naj bi se določilo izvajanje maja 2013 v ustavo zapisanega fiskalnega pravila, po katerem morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Vlada predvideva začetek njegovega uveljavljanja v tem letu, s prehodnim rokom uravnoteženja javnih financ do leta 2019.

Za zagotovitev zadostne parlamentarne večine vladna stran predlog zakona usklajuje tudi z opozicijo. Nazadnje so njegovo vsebino obravnavali na petkovih pogovorih s premierjem Mirom Cerarjem in finančnim ministrom Dušanom Mramorjem. Stališča so nekoliko zbližali, zato je pričakovati, da bo predlog v DZ, kjer bo prvič na dnevnem redu to sredo, dobil zadostno podporo.

V teh dneh bo opozicija vladni predlog obravnavala še na organih strank, že danes zvečer izvršilni odbor NSi. Predsednica stranke Ljudmila Novak je v petek pojasnila, da naj bi bila po vladnem predlogu formula za izračun dovoljenega primanjkljaja zapisana v obrazložitvi, ne pa v samem členu zakona, kar omogoča lažje prilagoditve.

Novakova je ocenila, da se je vlada z novo formulacijo približala njihovim željam, čeprav sama meni, da bi bila najprimernejša švicarska formula, ki je že preizkušena.