stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

V Italiji še četrti poskus izvolitve novega predsednika

Deli na:
V Italiji še četrti poskus izvolitve novega predsednika

Foto: Reuters

Volilna skupščina bo danes v Rimu že četrtič skušala izvoliti novega italijanskega predsednika, potem ko v prvih treh krogih noben od kandidatov ni prejel dvotretjinske večine. Od četrtega kroga dalje za zmago zadostuje absolutna večina in pričakuje se, da bo predsednik sedaj izvoljen.

V četrtem krogu bodo poslanci vladajoče Demokratske stranke (PD) premierja Mattea Renzija podprli svojega kandidata, 73-letnega ustavnega pravnika Sergia Mattarello.

PD ima v volilni skupščini manj kot 450 od skupno 1009 elektorskih glasov in torej nima večine, potrebne za izvolitev predsednika, zato je Renzi iskal kompromisnega kandidata, ki bi ga podprla še kakšna druga stranka.

Kot ključna se je ves čas omenjala predvsem podpora Berlusconijeve konservativne Naprej Italija, druge največje stranke v parlamentu, a Berlusconi se z izbiro Mattarelle ne strinja.

Izvolitev Mattarelle v četrtem krogu bi bila kljub temu mogoča, če bi zanj skupaj glasovali elektorji iz vrst PD, "odpadniki" iz opozicijskega populističnega gibanja Pet zvezd ter člani leve opozicije.

Renzi je skušal poleg tega v petek na svojo stran pridobiti koalicijsko partnerico Novi desni center (NCD). Ta je Mattarello doslej zavračala, ker se Renzi z njo ni usklajeval pri iskanju predsedniškega kandidata.

Predsednik Italije lahko postane vsak, ki je dopolnil 50 let in lahko uveljavlja vse državljanske in politične pravice. Mandat traja sedem let, v Kvirinalu pa se je od ustanovitve republike zvrstilo enajst predsednikov.