stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Boj za Kobane, simbol boja proti džihadistom, traja že sto dni

Deli na:
Boj za Kobane, simbol boja proti džihadistom, traja že sto dni

Foto: Reuters

Spopadi za nadzor Kobaneja, obleganega mesta na skrajnem severu Sirije, med džihadisti Islamske države in kurdskimi branitelji mesta potekajo že več kot sto dni. V tem času je po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice padlo že 1431 ljudi, od tega velika večina borcev obeh strani v krvavem sporu.

Po včerajšnjih navedbah vodje observatorija s sedežem v Londonu, Ramija Abdela Rahmana je bilo v bojih za Kobane doslej ubitih 951 džihadističnih borcev in 450 pripadnikov kurdskih bojnih sil. Med mrtvimi je tudi najmanj 30 civilistov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Islamska država, ki je pozornost svetovne javnosti prvič pritegnila junija s bliskovito ofenzivo na severu in zahodu Iraka, malo kasneje pa še v sosednjih predelih Sirije, je mestece na meji s Turčijo začela oblegati 15. septembra. Pred džihadisti je z območja Kobaneja v Turčijo nato v naslednjih dneh zbežalo okrog 200.000 beguncev, kurdski borci pa se od takrat trudijo do zadnjega obvarovati mesto pred džihadisti.

Kobane je od takrat postal simbolno mesto za obe strani konflikta, pa tudi za ZDA in njene arabske zaveznice, ki od konca septembra z zračnimi napadi poskušajo pomagati Kurdom v boju z islamskimi skrajneži. Turčija, ki neposredno meji na Kobane in jo je doletel množičen val beguncev z območja Kobaneja, pa se kljub pozivom ni odločila za vojaško posredovanje v Siriji.

Spopadi za mesto so se nadaljevali tudi včeraj. Džihadisti so obstreljevali južne in jugovzhodne predele mesta, kjer so kurdske sile v zadnjem tednu zabeležile napredek. Po navedbah predstavnika kurdskih borcev Idrisa Nasana je trenutno večina Kobaneja pod nadzorom Zaščitnih enot kurdskega ljudstva (YPG).