stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Večina novih ministrov bo posle prevzela že danes

Deli na:
Večina novih ministrov bo posle prevzela že danes

Foto: Bobo

Potem, ko se je v petek zvečer, le dobri dve uri po izvolitvi v DZ, vlada Janeza Janše sestala na ustanovni seji in sprejela že nekaj kadrovskih odločitev, bo danes večina ministrov prevzela posle od dosedanjih ministrov, primopredaje pa se bodo nadaljevale v ponedeljek.

Vlada z 12 ministri, ki jo je DZ v petek potrdil s 50 glasovi za in desetimi proti, se je v petek že seznanila z finančne sliko države ter potrebnimi ukrepi za njeno izboljšanje.

Podpredsedniki vlade so postali predsedniki koalicijskih strank Ljudmila Novak (NSi), Radovan Žerjav (SLS) in Karl Erjavec (DeSUS), generalni sekretar vlade pa bo, kot v mandatu 2004 - 2008, Božo Predalič.

Vlada je tudi zamenjala direktorja Sove Sebastjana Selana, zdaj jo bo vodil Damir Črnčec. Urad za komuniciranje pa kot v.d. direktorja vodi Anže Logar.

Razrešili so tudi direktorja urada za verske skupnosti Aleša Guliča, na čelo urada pa kot v.d. direktorja postavila sedanjega direktorja urada za narodnosti Staneta Baluha.

Primopredaje poslov med ministri dosedanje in nove vlade bodo večinoma potekale danes dopoldan. Zjutraj bo dosedanja ministrica za obrambo Ljubico Jelušič naloge predala svojemu nasledniku Alešu Hojsu, novoizvoljeni minister za infrastrukturo in prostor Zvonko Černač pa bo posle prevzel od dosedanjega prometnega ministra Patricka Vlačiča.

Naloge si bosta predala tudi novoizvoljeni minister za notranje zadeve Vinko Gorenak in Aleš Zalar, ki je bil pooblaščen za vodenje tega resorja.

Dosedanja generalna sekretarka vlade Helena Kamnar, ki je nekdanjemu premieru Borutu Pahorju pomagala voditi ministrstvo za javno upravo, bo posle s tega resorja predala novoizvoljenemu ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniču. Pličanič bo zatem prevzel tudi posle od dosedanjega ministra za pravosodje Aleša Zalarja in od dosedanjega državnega sekretarja v službi vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko Bojana Suvorova.

Dosedanji minister za kmetijstvo Dejan Židan bo predal posle ministru za kmetijstvo in okolje Francu Bogoviču, minister za delo, družino in socialne zadeve Andrej Vizjak pa bo prevzel naloge od dosedanjega ministra Ivana Svetlika.

Minister za izobraževanje, kulturo, znanost in šport Žiga Turk bo danes prevzel posle le od Boštjana Žekša, ki je bil pooblaščen za vodenje kulturnega resorja.