dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

natalija-verboten Odkrito.si

Natalija Verboten - Po 15 letih se je vrnil njen ...

slovenija norveska lv Ekipa24.si

Bomba vseh bomb: vroči slovenski reprezentant ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedska: Preiskava uhajanja plina iz Severnega toka kaže na sabotažo

Deli na:
Švedska: Preiskava uhajanja plina iz Severnega toka kaže na sabotažo

Uhajanje plina na plinovodu Severni tok. - Foto: Profimedia

Preiskava uhajanja plina na dveh lokacijah na plinovodih Severni tok 1 in 2 je še okrepila sum, da je šlo za sabotažo, so danes sporočile švedske oblasti. Več podrobnosti niso razkrile, so pa dodale, da je zaradi končanja preiskave območje okoli plinovodov znova odprto za promet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sklepamo lahko, da je prišlo do detonacij na Severnem toku 1 in 2 v švedski izključni gospodarski coni, kar je povzročilo veliko škodo na plinovodih," je v izjavi povedal državni tožilec Mats Ljungqvist in dodal, da je preiskava kraja okrepila sume sabotaže.

Pri tem je poudaril, da so bili zbrani dokazi, ki jih bodo zdaj temeljito preučili. Konkretnih podrobnosti ni razkril, saj se je skliceval na zaupnost preiskave, ki jo je tudi označil za zelo občutljivo.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so prejšnji teden potrdili štiri puščanja. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da sta puščanja povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva.


Več držav, med njimi tudi Švedska in Danska, je prepričanih, da je šlo pri poškodovanju plinovoda za namerno dejanje, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi.

Plinovoda povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v minulih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred rusko invazijo na Ukrajino februarja letos projekt ustavila.

Zaradi nadaljevanja preiskave suma sabotaže na plinovodih je švedska obalna straža v ponedeljek zaprla pet navtičnih milj oziroma približno devet kilometrov voda okoli poškodovanih plinovodov. Danes pa je švedsko tožilstvo sporočilo, da so omejitve že odpravili.

Moskva sicer zanika vpletenost in je za eksplozije obtožila Zahod. Vodja ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev je danes dejal, da je jasno, da imajo od uhajanja plina korist ZDA in to predvsem gospodarsko. Washington vpletenost zanika.