poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Maja Martina Merljak Odkrito.si

Maja Martina Merljak ne more pozabiti snemanja za ...

maribor viole dw Ekipa24.si

Kaj so Viole na zagovoru pred tekmo povedale ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Švedska: Preiskava uhajanja plina iz Severnega toka kaže na sabotažo

Deli na:
Švedska: Preiskava uhajanja plina iz Severnega toka kaže na sabotažo

Uhajanje plina na plinovodu Severni tok. - Foto: Profimedia

Preiskava uhajanja plina na dveh lokacijah na plinovodih Severni tok 1 in 2 je še okrepila sum, da je šlo za sabotažo, so danes sporočile švedske oblasti. Več podrobnosti niso razkrile, so pa dodale, da je zaradi končanja preiskave območje okoli plinovodov znova odprto za promet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Sklepamo lahko, da je prišlo do detonacij na Severnem toku 1 in 2 v švedski izključni gospodarski coni, kar je povzročilo veliko škodo na plinovodih," je v izjavi povedal državni tožilec Mats Ljungqvist in dodal, da je preiskava kraja okrepila sume sabotaže.

Pri tem je poudaril, da so bili zbrani dokazi, ki jih bodo zdaj temeljito preučili. Konkretnih podrobnosti ni razkril, saj se je skliceval na zaupnost preiskave, ki jo je tudi označil za zelo občutljivo.

Na plinovodih Severni tok 1 in 2 so prejšnji teden potrdili štiri puščanja. Do dveh uhajanj je prišlo v švedskih, do dveh pa v danskih vodah. Švedske in danske oblasti so ugotovile, da sta puščanja povzročili najmanj dve podvodni eksploziji, enakovredni detonaciji več sto kilogramov eksploziva.


Več držav, med njimi tudi Švedska in Danska, je prepričanih, da je šlo pri poškodovanju plinovoda za namerno dejanje, pri čemer so nekateri prst uperili proti Moskvi.

Plinovoda povezujeta Rusijo in Nemčijo pod Baltskim morjem. Rusija je dobavo plina po Severnem toku 1 v minulih mesecih najprej zmanjšala, nato pa konec avgusta popolnoma ustavila. Dobava po Severnem toku 2 nikoli ni stekla, saj je Nemčija tik pred rusko invazijo na Ukrajino februarja letos projekt ustavila.

Zaradi nadaljevanja preiskave suma sabotaže na plinovodih je švedska obalna straža v ponedeljek zaprla pet navtičnih milj oziroma približno devet kilometrov voda okoli poškodovanih plinovodov. Danes pa je švedsko tožilstvo sporočilo, da so omejitve že odpravili.

Moskva sicer zanika vpletenost in je za eksplozije obtožila Zahod. Vodja ruskega varnostnega sveta Nikolaj Patrušev je danes dejal, da je jasno, da imajo od uhajanja plina korist ZDA in to predvsem gospodarsko. Washington vpletenost zanika.