dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

Joker Out na Evrovizijo Njena.si

Presenečenje: EME ne bo, na Evrovizijo Joker Out

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Kremelj zavrača obtožbe o ruski vpletenosti v uhajanje plina

Deli na:
Kremelj zavrača obtožbe o ruski vpletenosti v uhajanje plina

Vladimir Putin in Dimitrij Peskov - Foto: Profimedia

Kremelj je obtožbe na račun ruske vpletenosti v uhajanje plina na plinovodih Severni tok, po katerih v Evropo priteka ruski plin, danes zavrnil kot "neumne in absurdne". Po besedah tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova je treba počakati na preiskavo incidenta, ki so ga v Kijevu označili za "teroristični napad", za katerim stoji Moskva.

"Precej predvidljivo in tudi predvidljivo neumno je dati glas tovrstnim zgodbam, predvidljivo neumno in absurdno," je na redni novinarski konferenci danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kot je dodal, je uhajanje plina na plinovodih Severni tok 1 in 2 "precej problematično" za Moskvo, incident pa je treba preiskati.

"To je situacija, ki zahteva dialog, hitro interakcijo vseh strani, da ugotovimo, kaj se je zgodilo. Zaenkrat vidimo absolutno pomanjkanje takšnega dialoga," je še dejal Peskov, ki je pri tem "pozval vse, naj premislijo, preden dajejo izjave" in počakajo na rezultate preiskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zatrdil je, da ni v interesu Rusije, da se dotok plina po plinovodih ustavi. "Ta plin veliko stane, zdaj pa uhaja v zrak," je pripomnil.

Rusija je sicer danes sporočila, da bo zahtevala sklic Varnostnega sveta ZN. "Rusija namerava sklicati uradno zasedanje Varnostnega sveta ZN v povezavi s provokacijami glede plinovodov Severni tok 1 in Severni tok 2," je na družbenih omrežjih sporočila tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, poroča AFP.

Na plinovodih Severni tok v Baltskem morju je v ponedeljek na treh lokacijah prišlo do nepojasnjenega uhajanja plina. Seizmografske merilne postaje na Švedskem in Danskem so na območju plinovodov, ki ležita na globini med 80 in 100 metrov, zaznale dve ločeni eksploziji.

Severni tok 1 ne obratuje, je pa v njem po navedbah danskih oblasti plin. Severni tok 2, ki je bil zgrajen vzporedno s plinovodom Severni tok 1, je bil namenjen podvojitvi zmogljivosti uvoza ruskega plina v Nemčijo, vendar je Berlin v dneh po začetku ruske invazije na Ukrajino konec februarja projekt Severnega toka 2 ustavil.

Plinovoda sta bila v preteklih mesecih v središču geopolitičnih napetosti, saj je Rusija zmanjšala dobavo plina Evropi v odgovor na uvedene sankcije Zahoda po invaziji na Ukrajino.

Evropska unija je ob uhajanju plina na obeh plinovodih danes posvarila pred napadi na njeno infrastrukturo in napovedala ukrepanje.