profimedia-0890030370 Svet24.si

Na Luni odkrili jamo, primerno za izgradnjo stalne...

alaya, portorož, požar Svet24.si

Foto: Žalostni prizori iz Portoroža, a lastnik ...

1695038455-dsc08594-1695038390241 Necenzurirano

Kaj vse po poplavah preiskuje policija: posle z ...

Andrej Voncina-fb Reporter.si

Bomba za vernike: razrešen in suspendiran ...

bedak Ekipa24.si

Oprostite izrazu, ampak kakšen bedak! Nek ...

Lorella Flego, Mario Galunič - naslovka Revija Stop

Lorella Flego in Mario Galunič: 25 let trajajoča...

poroka rupnik Ekipa24.si

Sanjska poroka slovenskega športnika, na njej pa ...

Svet

Gazprom za 40 odstotkov znižal dobavo plina po Severnem toku

Deli na:
Gazprom za 40 odstotkov znižal dobavo plina po Severnem toku

Sedež energetskega podjetja Gazprom v Sankt Peterburgu. - Foto: Profimedia

Dobava plina po plinovodu Severni tok 1 je omejena na 100 milijonov kubičnih metrov dnevno, kar je 40 odstotkov manj od običajnih količin, so sporočili iz ruskega energetskega velikana Gazprom. V podjetju znižanje dobave pojasnjujejo z "zapoznelimi popravili" na plinovodu.

Prek plinovoda, ki pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo, običajno steče 167 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili pri Gazpromu.

Razlog, zakaj so dobavo sklestili na 100 milijonov kubičnih metrov, so utemeljili z zamudami pri popravilu plinovoda. Tlačne komponente popravlja nemško podjetje Siemens.

EU je sicer v zadnjih tednih uvedla embargo na uvoz ruske nafte, ki pa ne velja za dobave po naftovodih. Obenem analitiki opozarjajo na druge možnosti obhoda tega ukrepa.

Dogovor o embargu na uvoz ruskega plina je medtem bistveno večji izziv, saj so številne članice EU, na čelu z Nemčijo, močno odvisne od ruskega plina, vzpostavitev alternativnih dobav pa ni možna na kratek rok. Evropske države zdaj pred jesenjo pospešeno polnijo skladišča plina, Rusija pa je že večkrat v zadnjih mesecih pokazala, da je dobave plina pripravljena uporabiti kot orožje pri slabljenju evropske enotnosti v ukrepanju proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino.

Neodvisni center za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA) s sedežem na Finskem je medtem v ponedeljek objavil poročilo, da je Rusija v prvih 100 dneh vojne z Ukrajino z izvozom plina iz plinovodov zaslužila 24 milijard evrov, z utekočinjenim zemeljskim plinom pa 5,1 milijarde evrov.