poroka, nevesta Svet24.si

Razsipna nevesta razjezila svate: če poročni ...

gorski-karabah, izseljevanje Svet24.si

Foto: Eksodus Armencev iz Gorskega Karabaha, čez ...

Uroš Brežan Necenzurirano

Dajejo posel samemu sebi – država pa jih za to ...

franc rode bobo Reporter.si

Moralni bankrot slovenske Cerkve: cerkveno elito ...

doncic Ekipa24.si

Dončić in vroča ameriška zvezdnica Taylor ...

Maja Martina Merljak Odkrito.si

Maja Martina Merljak ne more pozabiti snemanja za ...

timi max elsnik 23 af Ekipa24.si

Ali to pomeni le eno? Elšnik podpisal pogodbo, ki...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Gazprom za 40 odstotkov znižal dobavo plina po Severnem toku

Deli na:
Gazprom za 40 odstotkov znižal dobavo plina po Severnem toku

Sedež energetskega podjetja Gazprom v Sankt Peterburgu. - Foto: Profimedia

Dobava plina po plinovodu Severni tok 1 je omejena na 100 milijonov kubičnih metrov dnevno, kar je 40 odstotkov manj od običajnih količin, so sporočili iz ruskega energetskega velikana Gazprom. V podjetju znižanje dobave pojasnjujejo z "zapoznelimi popravili" na plinovodu.

Prek plinovoda, ki pod Baltskim morjem povezuje Rusijo in Nemčijo, običajno steče 167 milijonov kubičnih metrov plina dnevno, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili pri Gazpromu.

Razlog, zakaj so dobavo sklestili na 100 milijonov kubičnih metrov, so utemeljili z zamudami pri popravilu plinovoda. Tlačne komponente popravlja nemško podjetje Siemens.

EU je sicer v zadnjih tednih uvedla embargo na uvoz ruske nafte, ki pa ne velja za dobave po naftovodih. Obenem analitiki opozarjajo na druge možnosti obhoda tega ukrepa.

Dogovor o embargu na uvoz ruskega plina je medtem bistveno večji izziv, saj so številne članice EU, na čelu z Nemčijo, močno odvisne od ruskega plina, vzpostavitev alternativnih dobav pa ni možna na kratek rok. Evropske države zdaj pred jesenjo pospešeno polnijo skladišča plina, Rusija pa je že večkrat v zadnjih mesecih pokazala, da je dobave plina pripravljena uporabiti kot orožje pri slabljenju evropske enotnosti v ukrepanju proti Rusiji zaradi napada na Ukrajino.

Neodvisni center za raziskave o energiji in čistem zraku (CREA) s sedežem na Finskem je medtem v ponedeljek objavil poročilo, da je Rusija v prvih 100 dneh vojne z Ukrajino z izvozom plina iz plinovodov zaslužila 24 milijard evrov, z utekočinjenim zemeljskim plinom pa 5,1 milijarde evrov.