Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

"Super Mario" Draghi razjezil Trumpa

Deli na:
"Super Mario" Draghi razjezil Trumpa

Foto: Reuters

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki se ga je že pred časom prijel vzdevek Super Mario po zgledu istoimenske video igre, je danes poskrbel za rast na evropskih in newyorških borzah. Namignil je namreč na morebitne nove stimulativne ukrepe v območju z evrom, s tem pa med drugim razjezil ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Draghi je danes dejal, da bodo v primeru, da se gospodarski obeti ne bodo izboljšali, morda potrebni dodatni stimulativni ukrepi. Trump ga je nemudoma obtožil manipuliranja z valuto, saj šibkejši evro pomaga evropskim izvoznikom. Po namigih, da bi lahko ECB znova znižala obrestno mero, se je donos do dospelosti 10-letnih francoskih državnih obveznic prvič spustil v negativno območje.

Centralne banke po svetu se sicer znova nagibajo k rahljanju denarne politike. Vlagatelji nestrpno pričakujejo, kaj bo imela v sredo na to temo povedati ameriška centralna banka Federal Reserve, ko bo njen odbor za odprti trg zaključil dvodnevno zasedanje.

V prvih 15 minutah trgovanja je industrijski indeks Dow Jones pridobil 1,21 odstotka vrednosti. Širši S&P 500 se je zviševal za 1,27 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 1,66 odstotka.

Močno se zvišujejo tudi osrednji indeksi na evropskih borzah. Indeks najpomembnejših delnic v območju z evrom Eurostoxx 50 se je do 15.30 po srednjeevropskem času zvišal za 1,63 odstotka. V Frankfurtu je DAX pridobival 1,41 odstotka, v Parizu pa CAC 40 1,83 odstotka.

Tudi na borzi v Londonu, torej zunaj območja z evrom, je bilo vzdušje pozitivno. FTSE 100 se je zviševal za 1,15 odstotka.