stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Srbska pravoslavna cerkev ponovno predmet očitkov o spolnih zlorabah

Deli na:
Srbska pravoslavna cerkev ponovno predmet očitkov o spolnih zlorabah

Foto: Reuters

Srbska pravoslavna cerkev se ponovno sooča z očitki o spolnih zlorabah otrok. Kot že pred dvema letoma so obtožbe znova usmerjene proti episkopu Zvornika in Tuzle v Bosni in Hercegovini Vasiliju Kačavendi. Cerkveno vodstvo se na očitke še ni odzvalo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po današnjih navedbah srbskega časnika Blic, ki ga povzema APA, ima vodstvo Srbske pravoslavne cerkve obsežno dokumentacijo, ki vključuje fotografije, videoposnetke in izjave okoli 40 mladostnikov in duhovnikov, ki pričajo o spolnih aktivnostih Kačavende.

Episkopa Zvornika in Tuzle so sicer pogosto kritizirali zaradi njegovega razkošnega načina življenja, junija 2011 pa ga je nekdanji duhovnik iz njegove škofije prvič obtožil pedofilije. Ta je dejal, da je Kačavenda v Bijeljini prirejal razkošne zabave, na katerih so bili tudi fantje, mlajši od 11 let. Cerkveno vodstvo je takrat obtožbe zavrnilo.

Novembra lani je Kačavenda zaradi zdravstvenih razlogov napovedal odstop s položaja, a si je medtem že premislil, v Bijeljini pa so po navedbah Blica začeli z zbiranjem podpisov za podporo episkopu.

V preteklih letih sta v Srbiji potekala dva procesa proti srbskim cerkvenim dostojanstvenikom glede zlorab otrok. Prvi se je leta 2007 končal z oprostilno sodbo, drugi primer pa so zaradi zastaranja opustili. Kolikor je znano, vodstvo Srbske pravoslavne cerkve proti obtoženim spolnih zlorab ni ukrepalo, navaja APA.