sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

kmetijaa11 Njena.si

Kmetija: Novi tekmovalci vas bodo prikovali pred ...

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

SLS noče rušiti Viranta zaradi Kucler Dolinarjeve in izbrisanih, drugače pa je za interpelacijo

Deli na:
SLS noče rušiti Viranta zaradi Kucler Dolinarjeve in izbrisanih, drugače pa je za interpelacijo

Foto: Bobo

SLS je pripravljena prispevati podpise pod interpelacijo zoper notranjega ministra Gregorja Viranta, če bosta iz nje izločena očitka povezana z razrešitvijo načelnice Upravne enote Ljubljana Mojce Kucler Dolinar in izbrisanimi. Prav tako želi, da se nekoliko dopolnijo ostali očitki, je v izjavi za medije povedal predsednik SLS Franc Bogovič.

Ko bosta iz interpelacije izločena omenjena očitka in primerno dopolnjeni ostali očitki, je SLS po besedah Bogoviča pripravljena prispevati svoje podpise pod interpelacijo. Ali se bo to dejansko zgodilo, pa bo po njegovih besedah znano še v tem tednu. Do takrat naj bi namreč z NSi, ki predlaga interpelacijo, skušali uskladili omenjene spremembe.

Po besedah Bogoviča v stranki temu, da bi bil v interpelaciji tudi očitek povezan z razrešitvijo Kucler Dolinarjeve, nasprotujejo zato, ker menijo, da očitki, ki se nanašajo na kadrovanje posameznih oseb, ne sodijo v interpelacijo. Proti očitku o izbrisanih pa so zato, ker menijo, da je treba to vprašanje enkrat dokončno rešiti. Se pa strinjajo z očitki o rušenju sistema lokalne samouprave z zmanjševanjem števila občin, o nepravilnostih pri izplačilu plač javnim uslužbencem, so pa tudi za to, da se razčisti zadeva z ugodnimi letalskimi kartami, ki jih je bil deležen Virant.


Na novinarski konferenci je Bogovič komentiral tudi predlog zakona o davku na nepremičnine. Po njegovi oceni gre pri zakonu za sistematičen napad na tiste, ki delajo in ustvarjajo dodano vrednost. "Na takšen način slovensko gospodarstvo, obrtniki in kmetje ne bodo mogli zdržati pritiskov, ki jim jih nalaga vlada," je opozoril. Tudi to, da bodo obdavčeni kulturni spomeniki in sakralni objekti, se mu zdi edinstveno.

Bogovič je prepričan, da bo davek zelo prizadel podeželje, vladi pa je očital, da z davkom vzpostavlja nepotreben konflikt med mesti in podeželjem ter "izziva revolt" kmetov. Vprašal se je tudi, kam je te dni poniknil kmetijski minister Dejan Židan, ki "veliko govori o samooskrbi" in je dal "neko zagotovilo kmetijskim organizacijam in kmetom, da se bo potrudil, da vlada tega davka ne bo sprejela".

Na današnjem dopoldanskem sestanku z vodstvom NSi, na katerem so usklajevali prav vprašanja glede interpelacije, je SLS po besedah Bogoviča NSi tudi pozvala k skupnemu nastopu za sklic nujnih sej odborov DZ za finance in za notranjo politiko, "na katerih bi vladi dali priložnost, da pride k pameti" in spremeni sporne zadeve glede nepremičninske davka.