pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Frideriki Kresal oprostilna sodba

Deli na:
Frideriki Kresal oprostilna sodba

Foto: Bobo

Okrajno sodišče v Ljubljani je nekdanjo predsednico Zbornice fizioterapevtov Slovenije Frideriko Kresal oprostilo očitkov tožilstva, da je storila kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi ugodnosti. Kot danes piše časnik Delo, je očitkov oproščena tudi zbornica kot pravna oseba.

Kazenski postopek se je začel po ovadbi informacijske pooblaščenke, češ da je zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke najmanj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala na svoj seznam in si na ta način pridobila javna pooblastila.

Zbornica je namreč jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na podlagi javnega razpisa, po katerem mora zbornica združevati najmanj 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo naloge s področja fizioterapije. Na razpis se je prijavilo tudi društvo fizioterapevtov, a je bila njihova prijava zavrnjena.

Kresalova se je zagovarjala, da so na prijavi na razpis navedli zgolj podatke iz registra članstva zbornice, saj je bil ob njeni ustanovitvi sprejet sklep, da so člani Društva fizioterapevtov Slovenije samodejno tudi člani omenjene zbornice, še piše Delo.

Okrajno sodišče je po dolgotrajnem sojenju, ki se je začelo oktobra 2012 in v okviru katerega so zaslišali okoli 400 prič, ugotovilo, da je imela zbornica takrat v resnici več kot 60 odstotkov članov vseh aktivnih fizioterapevtov in je izpolnjevala pogoj razpisa o članstvu, zaradi česar ne gre za pridobivanje ugodnosti z navajanjem neresničnih podatkov. Sodba še ni pravnomočna.

Zbornica je vmes prenehala obstajati in je izbrisana iz poslovnega registra.