Revija Reporter
Svet

Spitzenkandidat Weber in Viktor Orban še nista zakopala bojne sekire

Reporter, STA

13. mar. 2019 6:00

Deli na:

Manfred Weber

Bobo

Madžarski premier Viktor Orban in vodja politične skupine Evropske ljudske stranke (EPP) v Evropskem parlamentu Manfred Weber na včerajšnjih pogovorih v Budimpešti nista dosegla preboja v sporu glede izključitve Orbanove stranke Fidesz iz EPP. Weber je po srečanju povedal, da bodo pogovore nadaljevali.

Srečanje v Budimpešti je sicer vodilni kandidat EPP na majskih evropskih volitvah označil za konstruktivno. Po njegovih besedah sta odprla številna vprašanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ni pa odgovoril na novinarsko vprašanje, ali je Orban pripravljen izpolniti njegove tri pogoje za obstanek Fidesza v EPP.

Weber je zahteval, da Fidesz konča kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Poleg tega se mora opravičiti politični družini in urediti delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti.

Zaradi kampanje proti Bruslju je 13 strank članic EPP zahtevalo sprožitev postopka o izključitvi Fidesza. Skupščina EPP bo o izključitvi po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti - izključitev ali zamrznitev članstva Fidesza. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih.

Weber se je sicer že pred srečanjem z Orbanom v madžarski prestolnici sestal tudi z rektorjem Srednjeevropske univerze Michaelom Ignatieffom. Podpredsednik bavarske Krščansko-socialne unije je sicer pred tem napovedal, da bo univerzi ameriškega milijarderja, ki ji v Budimpešti grozi zaprtje, na pomoč priskočila Bavarska.