zdravnik Svet24.si

V Sloveniji kronično primanjkuje družinskih ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

sumi stanovanje xx Necenzurirano

Omejitev AirBnB brez stanovanjske politike je le ...

janez-janša-sds-nov-konferenca Reporter.si

Janšev strel v koleno? Zaradi SLS lahko ostane ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

Rod Stewart Odkrito.si

FOTO: Rod Stewart ujet v Ljubljani: “Resnično ...

doncic slacilnica Ekipa24.si

Takšnega Dončića še niste videli! Prizori iz ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Španska vlada naj bi omejila pravico do splava

Deli na:
Španska vlada naj bi omejila pravico do splava

Foto: Reuters

Konservativna španska vlada premiera Mariana Rajoya naj bi danes izpolnila svoje predvolilne obljube iz leta 2011 in sprejela zakon o omejitvi pravice do splava. Feministična gibanja in opozicijska levica so pozvali k protestom in vlado obtožili, da se bodo vrnili 30 let nazaj, ko so morale ženske v tujino na prekinitev neželenih nosečnosti.

Vsebina zakona ni znana, vendar se nasprotniki bojijo najhujšega, saj je pravosodni minister Alberto Ruiz-Gallardon pred časom dejal, da želijo nekaj podobnega, kot je bil zakon iz leta 1985, omenil pa je tudi možnost prepovedi umetne prekinitve nosečnosti v primeru nepravilnosti pri zarodku, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pričakovati je, da bo vlada odpravila večino pravic, ki jo je bivša socialistična vlada uvedla z zakonom leta 2010, ki dovoljuje splav do 14. tedna nosečnosti oziroma do 22. tedna, če je ogroženo zdravje matere ali če je zarodek resno deformiran.

Rajoyeva konservativna Ljudska stranka in katoliška cerkev ostro nasprotujeta temu zakonu. Sedanja vlada naj bi tako skušala vrniti zakon iz leta 1985, ki je dovoljeval umetno prekinitev nosečnosti samo v primerih posilstva, deformacije zarodka ter če je nosečnost predstavljala resno fizično in psihološko tveganje za mamo.

Zaradi deformacij zarodka sicer v Španiji splav letno naredi 3000 žensk. Leta 2011 pa so v državi izvedli 118.359 umetnih prekinitev nosečnosti.