severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

907452_099_liitjska Necenzurirano

Revizorka, ki je poslušala le glavna osumljenca ...

tanja frantar igor zabret Reporter.si

Skoraj 28 milijonov evrov poslov pod Golobovo ...

maribor Ekipa24.si

Se lahko zgodi senzacija, Maribor pa dobi v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

ljudski vrt gw Ekipa24.si

Nogometašu Maribora umrl oče, a je proti Romunom...

Svet

Irska, Španija in Norveška bodo 28. maja skupaj priznale Palestino

Deli na:
Irska, Španija in Norveška bodo 28. maja skupaj priznale Palestino

Fotografija je simbolična. - Foto: Pexels/Youssef Elbelghiti

Irska bo priznala Palestino skupaj s Španijo in Norveško, je danes sporočil irski premier Simon Harris. Kmalu za Irsko je priznanje Palestine 28. maja naznanil še španski premier Pedro Sanchez, že pred tem pa norveški premier Jonas Gahr Store.

"Gre za zgodovinski in pomemben dan za Irsko in Palestino," je ob najavi priznanja poudaril Harris.

Sanchez, ki je danes novico sporočil v parlamentu v Madridu, pa je dodal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu ogroža rešitev dveh držav na Bližnjem vzhodu.

Pred tem je norveški premier pojasnil, da je vojna v Gazi pokazala, da mora doseganje miru in stabilnosti na Bližnjem vzhodu temeljiti na rešitvi palestinskega vprašanja. Cilj tega priznanja je palestinska država, ki bo "politično kohezivna", je dejal in druge države pozval, naj jim sledijo, poroča britanski BBC.

Izraelsko zunanje ministrstvo je posvarilo, da bo priznanje Palestine le še okrepilo ekstremizem in nestabilnost, ob tem pa je na pogovore poklicalo svoja veleposlanika na Norveškem in Irskem.

Premierji Slovenije, Španije, Irske in Malte so marca v skupni izjavi izrazil pripravljenost priznati Palestino, "ko bo to lahko učinkovito in bodo okoliščine primerne". Slovenska vlada je pred dvema tednoma začela postopek priznanja, ki ga želi zaključiti do 13. junija. Premier Robert Golob je dopustil možnost, da bi postopek zaključili hitreje.

Doslej je Palestino priznalo že najmanj 140 članic Združenih narodov, med njimi pa ni več zahodnih držav, kot sta ZDA in Velika Britanija.