diana gomilsek Odkrito.si

Slovenska glasbenika na Krku kupila kar stanovanje...

kolinda grabar-kitarović, borut pahor Svet24.si

Kolinda tokrat v tesnem Borutovem objemu

kovanci Petisvet

Če najdete kovanec, pazite na ti dve stvari

Lidija Lenarčič, Vesna Petković Svet24.si

Ali morda prepoznate dekletce s fotografije?

gozdni požar, švedska Svet24.si

Ekstremi na severu: vročinski val, požari, ...

klara-jazbec1 Najstnica.si

Pevka Klara Jazbec razkrila, kako ona gleda na ...

klara Njena.si

Poglejte, kje so ujeli Klaro!

Svet

Socialistični "raj": Venezuelski vojaki naj bi v revnih soseskah ubili več kot 500 ljudi

Deli na:
Socialistični "raj": Venezuelski vojaki naj bi v revnih soseskah ubili več kot 500 ljudi

Foto: Profimedia

Visoki komisariat Združenih narodov za človekove pravice je danes objavil novo poročilo o zlorabah v Venezueli. Visoki komisar za človekove pravice Zeid Raad al Husein je ob tem pozval k mednarodni preiskavi okrutnosti v tej državi in obsodil tamkajšnjo vlado zaradi zavračanja preiskave domnevnega poboja civilistov.

Poročilo se deloma nanaša na dejavnosti pripadnikov varnostnih sil, domnevno zadolženih za boj proti zločinu, med julijem 2015 in marcem lani. Takrat naj bi večinoma v revnih soseskah pobili več kot 500 ljudi. Izpostavljena je tudi nekaznovanost venezuelskega predsednika Nicolasa Madure in pripadnikov varnostnih sil, odgovornih za smrt najmanj 46 protestnikov na lanskoletnih protivladnih protestih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zeid je Svet ZN za človekove pravice pozval, naj oblikuje preiskovalno komisijo za Venezuelo, ob tem pa je namignil, da bo morda moralo pri tem sodelovati tudi Mednarodno kazensko sodišče s sedežem v nizozemskem Haagu.

Preiskovalcem ZN so doslej zavračali dostop do Venezuele. Njihove ključne ugotovitve o razmerah v tej državi zato temeljijo na oddaljenem opazovanju ter pogovorih z žrtvami, pričami, skupinami civilne družbe in drugimi. Nekatere dokaze je predložila tudi nekdanja venezuelska generalna državna tožilka Luisa Ortega Diaz, ostra kritičarka venezuelskega predsednika, ki so jo avgusta lani odstavili in izgnali iz države.

Ortega Diaz je po navedbah ZN izdala več deset zapornih nalogov proti odgovornim za smrti civilistov, vendar je do sojenja prišlo le v enem primeru.

Venezuela se pod oblastjo Madure sooča z najhujšo gospodarsko krizo v svoji zgodovini. Izjemno visoka inflacija je ohromila državo in povzročila pomanjkanje hrane in zdravil. Več tisoč ljudi je pred naraščajočim pomanjkanjem že zbežalo iz države.

ZN so Venezuelo obsodili še, da se ne zaveda obsega te krize. "Ko škatlica tablet za visok krvni pritisk stane več kot minimalna mesečna plača in mleko v prahu za dojenčke več kot dve plači, a protesti proti tovrstnim razmeram vas lahko privedejo v zapor, je prisotna velika krivica," je dejal Zeid.