državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Varuh: Video na frančiškanski cerkvi poziva k spoštovanju življenja (VIDEO)

Deli na:
Varuh: Video na frančiškanski cerkvi poziva k spoštovanju življenja (VIDEO)

Foto: Bobo

Film Zavoda Živim, predvajan na pročelju frančiškanske cerkve, ne krši pravic posameznikov, saj poziva k spoštovanju življenja, kar je človekova pravica, meni varuh človekovih pravic. Po njegovi oceni film tudi ne poziva k spremembi ustavne pravice, "saj prikazuje le izbiro za življenje še nerojenih otrok", odločitev pa je prepuščena posameznici. Video ne krši pravic posameznikov, saj poziva k spoštovanju življenja, kar je človekova pravica, meni varuh človekovih pravic.

Mimoidoči na ljubljanskem Tromostovju in Prešernovem trgu si lahko ogledajo prizore o poteku nosečnosti in proti splavu. Razlage so v angleščini, s slovenskimi podnapisi. Posnetki vzbujajo nelagodje marsikateremu naključnemu gledalcu, piše Delo.

Pater Ambrož Mušič je za STA povedal, da ima zavod vsa potrebna dovoljenja, da izobesi ekran s projekcijo na stopnišču frančiškanske cerkve. Zatrdil je, da ne gre za nikakršen protest, pač pa je ta projekcija namenjena obeleževanju tedna otroka. Zavod Živim v ta namen organizira tudi delavnice, predavanja ter nudi oskrbo in pogovor tistim, ki so s splavom obremenjeni, je še dodal.

"Video ne krši pravic in svoboščin posameznikov"

Film Zavoda Živim, predvajan na pročelju frančiškanske cerkve, ne krši pravic posameznikov, saj poziva k spoštovanju življenja, kar je človekova pravica, meni varuh človekovih pravic. Po njegovi oceni film tudi ne poziva k spremembi ustavne pravice, "saj prikazuje le izbiro za življenje še nerojenih otrok", odločitev pa je prepuščena posameznici.

Ob tem pri varuhu opozarjajo, da moramo dosledno spoštovati raven težko pridobljenih pravic na tem področju, vsaka sprememba bi namreč pomenila korak nazaj. Stališče, da niti razprava o posamezni ustavni pravici ali svoboščini ni dovoljena, pa bi vendar zanikalo demokratično ureditev, na kateri temeljita naša družba in država.

Kot so zapisali pri varuhu, ta sicer ni pristojen za ocenjevanje dejanj civilne družbe, niti vsebin njihovih javno predvajanih obvestil, vendar se je glede na velik interes javnosti odločil, da se v tem primeru odzove.

Film je namreč, kot so zapisali, pri mnogih posameznicah in posameznikih, nevladnih organizacijah in Mestni občini Ljubljana naletel na ogorčene odzive z oceno, da posega v pravico do svobodnega odločanja o rojstvih otrok, ki jo zagotavlja 55. člen ustave.

V današnji izjavi so bili do filma kritični tudi v SD, kjer menijo, da "gre za jasen napad na pravico glede svobodnega odločanja o rojstvu otrok, ki je jasno zapisana v 55. členu ustave". Vse pozivajo k odločni zavrnitvi pozivov k prepovedi splava.

Pater Mušič je zatrdil, da za zdaj še niso prejeli nobenih pritožb glede projekcije, povedal je tudi, da se mu vsebina filma ne zdi sporna ali žaljiva, saj prikazuje naraven razvoj otroka v maternici in nagovarja ljudi, naj se odločijo za življenje.

Na Mestni občini Ljubljana pa ostro nasprotujejo vsakemu javnemu izražanju stališč, ki so v nasprotju s ustavo v kakršnikoli obliki, tudi v obliki predvajanja filma, ki nasprotuje prekinitvi nosečnosti, na javnem mestu oziroma na mestu, ki je viden z javne površine, piše na spletni strani občine.

Zgroženi so tudi nad prikazovanjem in pozivanjem javnosti h kršenju človekovih vrednot in neodtujljive ustavne pravice do svobodnega odločanja o rojstvu svojih otrok. Tako na občini pozivajo vse pristojne organe, da se projekcija in podobne aktivnosti prepovedo, hkrati pa apelirajo na Cerkev in njene dostojanstvenike osebno, da se zavzamejo za spoštovanje ustave, so sporočili z občine.

Na Slovenski škofovski konferenci pa so v sporočilu medijem zapisali, da podpirajo vse dogodke v podporo spoštovanju človeškega življenja. "Pri tem sledimo Božjim zapovedim, stališčem Cerkve in papeža Frančiška, ki se javno zavzema za pravico vseh otrok do življenja, ničelno toleranco do nasilja do nerojenih otrok ter ustvarjanje takšnih pogojev, v katerih bodo lahko vse matere podarile življenje svojim otrokom," so zapisali.

Tako so prepričani, da so aktivnosti zavoda Živim na Prešernovem trgu v Ljubljani sestavni del ustavno zagotovljene pravice nedotakljivosti človekovega življenja, svobode izražanja in verske svobode. "Želimo si, da bi bile tovrstne prireditve v javnosti sprejete s spoštovanjem in v duhu svobodne ter demokratične družbe," so še zapisali.

Sicer pa po poročanju Dela predvajanje filmov ni edina javna dejavnost zagovornikov življenja od njegovega spočetja. Predstavniki zavoda Božji otroci bodo od 6. novembra spet molili vsak dan pred ljubljansko porodnišnico, na spletu pa je mogoče najti veliko civilnih iniciativ in društev, ki nasprotujejo umetni prekinitvi nosečnosti, in svoje prepričanje širijo na različne načine.