Revija Reporter
Svet

Visoka komisarka ZN države poziva, naj dovolijo vrnitev družinskih članov džihadističnih borcev

STA

24. jun. 2019 13:02 Osveženo: 13:05 / 24. 6. 2019

Deli na:

Med spopadi in obleganji ozemelj, ki so še pod nadzorom islamske države, je največ žrtev med civilnim prebivalstvom.

Profimedia

Visoka komisarka Združenih narodov za človekove pravice Michelle Bachelet je danes pozvala države, naj omogočijo vrnitev družinskih članov domnevnih tujih džihadističnih borcev v Siriji, med katerimi je približno 29.000 otrok borcev skrajne skupine Islamska država (IS).

V uvodnem nagovoru na zasedanju Sveta ZN za človekove pravice v Ženevi je Bacheletova vztrajala, da morajo države prevzeti odgovornost za svoje državljane, ujete v vojni v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družinske člane je treba vrniti v domovino, razen če so osumljeni in preganjani zaradi kaznivih dejanj, je dejala. "Zlasti otroci so utrpeli hude kršitve svojih pravic - vključno s tistimi, ki so jih morda indoktrinirali ali rekrutirali s strani IS, da bi izvršili nasilna dejanja," je dodala. Pri tem mora biti glavna pozornost namenjena njihovi rehabilitaciji in zaščiti, je poudarila.

Mednarodna skupnost se po porazu IS v Siriji in Iraku sooča z izzivom vračanja tujih džihadističnih borcev in njihovih družin v matične domovine.

Po porazu IS so bili v Siriji in Iraku pridržani domnevni tuji borci iz skoraj 50 držav, več kot 11.000 njihovih družinskih članov pa v begunskih taboriščih v Siriji živi v slabih življenjskih pogojih, opozarja visoka komisarka ZN za človekove pravice.

Tudi sklad ZN za otroke (Unicef) je konec maja pozval mednarodno skupnost k zaščiti pravic približno 30.000 otrok tujih borcev, ki so ujeti v nemogočih razmerah v Siriji in Iraku. Te otroke je treba obravnavati predvsem kot žrtve in jim zagotoviti vse pravice v skladu z mednarodnim pravom, je poudarila izvršna direktorica sklada Henriette Fore. Gre za otroke, ki so večinoma mlajši od 12 let.

Približno 20.000 otrok tujih džihadističnih borcev v Siriji je iz Iraka, več kot 9000 pa iz približno 60 drugih držav.