Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Filipini zavrnili preiskavo ZN o kršitvah človekovih pravic v državi

Deli na:
Filipini zavrnili preiskavo ZN o kršitvah človekovih pravic v državi

Rodrigo Duterte - Foto: Profimedia

Posebni poročevalci ZN so v petek pozvali Svet ZN za človekove pravice, naj razišče visoko število smrti na Filipinih v kontekstu tako imenovane vojne proti drogam in poboje borcev za človekove pravice. Filipini so poziv označili kot "intelektualno zaostal" in za "nezaslišano vmešavanje v suverenost države".

Salvador Panelo, tiskovni predstavnik filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, je tudi dejal, da "strokovnjaki ZN popolnoma pristransko in napačno navajajo dejstva" ter da so volivci zavrnili tiste, ki so proti vojni proti drogam.

Na delnih parlamentarnih volitvah 13. maja so zavezniki Duterteja dobili večino tako v spodnjem kot tudi v zgornjem domu parlamenta. V začetku maja je Duterte po rezultatih ankete filipinskega raziskovalnega inštituta Social Weather Stations užival 72-odstotno podporo, je pred časom poročal CNN.

Med 11 posebnimi poročevalci, ki so naslovili poziv na svet za človekove pravice, je tudi posebna poročevalka ZN za zunajsodne poboje Agnes Callamard, ki se je leta 2016 zavzela za prenehanje pobijanja v vojni proti drogam na Filipinih.

Duterte je po prihodu na oblast leta 2016 začel neizprosno vojno proti drogam, v kateri je policija do zdaj ubila več kot 5300 domnevnih preprodajalcev in uporabnikov prepovedanih drog, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po navedbah organizacij za varovanje človekovih pravic bi bila lahko ta številka tudi do trikrat višja.