premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

doncic-cuban Ekipa24.si

Nor prizor iz Cubanove pisarne: Gledal Dončića, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slovaški poslanci so sami sebi ukinili imuniteto

Deli na:
Slovaški poslanci so sami sebi ukinili imuniteto

Foto: Reuters

Slovaški poslanci so si danes ukinili imuniteto pred kazenskim pregonom. Današnja odločitev poslancev je ena redkih, o kateri sta se strinjali tako vladajoča levica kot desnosredinska opozicija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ukinitev poslanske imunitete je bila potrebna sprememba ustave, zato jo je moralo podpreti najmanj 90 poslancev. A za zakon je danes glasovalo kar vseh 144 navzočih poslancev v sicer 150-članskem parlamentu. Vladajoči socialni demokrati, ki jih vodi premier Robert Fico, imajo v parlamentu večino 83 sedežev.

Ker so bili poslanci zaščiteni pred kazenskim pregonom, se jih je v zadnjih letih več izognilo sodnim postopkom zaradi vožnje pod vplivom alkohola. A od 1. septembra, ko bo zakon stopil v veljavo, bodo imuniteto uživali samo še pri zadevah, ki so neposredno povezane z njihovim delom. Odgovarjati pa bodo morali za vsa kazniva dejanja in prekrške, ki jih bodo storili zunaj parlamenta. Za njihovo prijetje bo policija sicer še vedno potrebovala odobritev parlamenta.

Leta 2010 so Slovaki na referendumu odločali o odvzemu določenih pravic poslancem, med drugim tudi o odvzemu imunitete. Vendar se referenduma ni udeležilo dovolj volivcev, da bi bil veljaven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.