lea mederal 1 Dobra karma

Znana nosečnica upošteva nasvete Tanje Žagar in...

Alec Baldwin Svet24.si

VIDEO: Alec Baldwin se umika. Je klonil?

tito primerjava Reporter.si

Predstavil rezultate analize, ki dokazujejo, da ...

b64cdc39d252bf0b05e37161f3c928ac Svet24.si

Kacin se je vrnil in povedal, kdaj bo vlada ...

janez janša1 Necenzurirano

Če ne dobiš varovanih podatkov, kliči Lahovnika...

magnifico Odkrito.si

Kaj Magnifico pravi o Janševem tvitu?

Saša Einsiedler-18 Njena.si

Saša Einsiedler znova pod žarometi

Svet

Slovaški poslanci so sami sebi ukinili imuniteto

Deli na:
Slovaški poslanci so sami sebi ukinili imuniteto

Foto: Reuters

Slovaški poslanci so si danes ukinili imuniteto pred kazenskim pregonom. Današnja odločitev poslancev je ena redkih, o kateri sta se strinjali tako vladajoča levica kot desnosredinska opozicija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za ukinitev poslanske imunitete je bila potrebna sprememba ustave, zato jo je moralo podpreti najmanj 90 poslancev. A za zakon je danes glasovalo kar vseh 144 navzočih poslancev v sicer 150-članskem parlamentu. Vladajoči socialni demokrati, ki jih vodi premier Robert Fico, imajo v parlamentu večino 83 sedežev.

Ker so bili poslanci zaščiteni pred kazenskim pregonom, se jih je v zadnjih letih več izognilo sodnim postopkom zaradi vožnje pod vplivom alkohola. A od 1. septembra, ko bo zakon stopil v veljavo, bodo imuniteto uživali samo še pri zadevah, ki so neposredno povezane z njihovim delom. Odgovarjati pa bodo morali za vsa kazniva dejanja in prekrške, ki jih bodo storili zunaj parlamenta. Za njihovo prijetje bo policija sicer še vedno potrebovala odobritev parlamenta.

Leta 2010 so Slovaki na referendumu odločali o odvzemu določenih pravic poslancem, med drugim tudi o odvzemu imunitete. Vendar se referenduma ni udeležilo dovolj volivcev, da bi bil veljaven, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

loading...
Loading...