pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Poslancev SDS ni bilo na sestanek z Bratuškovo, srečanje se jim ne zdi smiselno.

Deli na:
Poslancev SDS ni bilo na sestanek z Bratuškovo, srečanje se jim ne zdi smiselno.

Foto: Bobo

Predsednica vlade Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer sta v prostorih DZ opozicijskim poslancem začela predstavljati predlog državnega proračuna za prihodnji dve leti. Srečanja se udeležuje le del poslancev opozicije - prišlo je nekaj poslancev iz vrst NSi in SLS, medtem ko poslancev SDS ni; srečanje se jim namreč ne zdi smiselno.

O prisotnosti na sestanku, ki sicer poteka v času redne seje DZ, zaradi česar se je začel tudi kasneje (ko bi se moralo srečanje začeti, se je ravno začelo glasovanje v DZ), so se sicer vse tri opozicijske stranke SDS, NSi in SLS izrekle na novinarskih konferencah pred srečanjem.

Kot je na novinarski konferenci pred srečanjem pojasnil vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko, se jim srečanje ne zdi smiselno. Ko ga bo vlada poslala v obravnavo v DZ, ga mora tako ali tako v roku 10 dni predstaviti vsem poslancem, je dejal.

Tanko je opozoril tudi, da je dvorana v DZ, v kateri poteka srečanje (velika dvorana na Tomšičevi), premajhna za poslance SDS, kaj šele vseh opozicijskih strank. "Če želi nekdo sestanek s poslanci opozicije, bi bilo za pričakovati, da uredi termin in rezervira ustrezen prostor," je dejal.

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin in poslanec NSi Jožef Horvat sta bila kritična do predloga proračuna in od sestanka ne pričakujeta veliko. Kot je poudaril Tonin, bi premierka, če bi resnično računala na dialog, vabilo na sestanek morala poslati mnogo prej, ko je bil proračun še v fazi priprave.

Horvat pa je pred sestankom ocenil, da je predlog proračuna, kolikor je seznanjen z njim, zgolj spisek želja in mnogih vprašanj ter dvomov, osnovanih na nerealnih predpostavkah. "Tak proračun lahko pade že prvi mesec," je dejal.

Proračunski dokumenti za leto 2014 in 2015 so kapitulacija te koalicije, priznanje, da ne zmore začeti izvajati nujnih ukrepov za rešitev Slovenije iz težkega položaja, pa je na novinarski konferenci ocenil predsednik SLS Franc Bogovič. Boji se, da je to tudi kapitulacija Slovenije in da s temi dokumenti izzivamo predstavnike trojke, da pri nas naredijo, kar bi morali sami.

Vlada namerava proračun prihodnji teden poslati v parlamentarno obravnavo. Vlada namerava v letu 2014 zmanjšati proračunski primanjkljaj na 2,9 odstotka BDP in v letu pozneje na 2,4 odstotka.

Bratuškova je predlog v sredo že predstavila poslancem koalicije, ki so izrazili zadovoljstvo, da se s proračunom ohranja raven socialne države.

Danes ga je nameravala predstaviti še socialnim partnerjem, a so sindikati protestno zapustili sejo Ekonomsko socialnega sveta. Kot so pojasnilih sindikati, so namreč več kot 400 strani gradiva prejeli šele v četrtek in ga niso mogli kakovostno preučiti, zato o tem danes še ne morejo razpravljati. Sindikati so zatem sejo zapustili.