profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Gorenak ostaja notranji minister

Deli na:
Gorenak ostaja notranji minister

Foto: Bobo

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak je danes v DZ prestal interpelacijo in tako ostaja na svoji funkciji. Od 87 navzočih poslancev je za njegovo razrešitev po 14-urni razpravi glasovalo 37 poslancev, zaupnico pa mu jih je izreklo 48 poslancev. Da bi interpelacija uspela, bi za razrešitev ministra moralo glasovati 46 poslancev.

Interpelacijo proti Gorenaku so pred mesecem dni vložili opozicijski poslanci PS, saj ministru očitajo odgovornost za izginule podpise pod pobudo za referendum o zakonu za sanacijo bank. Že po predstavitvi stališč poslanskih skupin se je izkazalo, da lahko minister pričakuje podporo SDS, NSi in SLS, v glasovanju pa so ga povečini podprli tudi poslanci DL in DeSUS. Na drugi strani pa so glasovanje za ministrovo razrešitev so napovedali v PS in SD.

Sodeč po izpisu glasovanja so za interpelacijo res glasovali vsi opozicijski poslanci z izjemo Boruta Pahorja, ki ga v DZ ni bilo. Prav tako je interpelacijo podprl nepovezani poslanec Borut Ambrožič.

Proti interpelaciji pa so glasovali vsi poslanci SDS z izjemo nekdanjega notranjega ministra Dragutina Mateja, ki je prisotnost prijavil, a ni glasoval. Ministra Gorenaka so podprli vsi poslanci SLS in NSi ter štirje od petih poslancev DeSUS. Marjana Kotnik Poropat je prisotnost prijavila, a ni glasovala.

Od poslancev DL sta v DZ manjkala Polonca Komar in Bojan Starman, preostali poslanci DL pa so glasovali proti interpelaciji. Prav tako so ministra podprla oba manjšinska poslanca Roberto Batelli in Laszlo Göncz ter oba preostala nepovezana poslanca Ivan Vogrin in Ivan Simčič.

V obeh opozicijskih strankah so sicer skozi vso današnjo razpravo poudarjali, da je Gorenak za nastali položaj objektivno odgovoren. Vodja poslanske skupine PS in prvopodpisani pod interpelacijo Jani Möderndorfer je v sklepni besedi še spomnil, da je v Sloveniji že več ministrov odstopilo zaradi politične odgovornosti. Prav o takšni odgovornosti se odloča tudi danes, je povedal.

Večina koalicijskih poslanskih skupin pa je na drugi strani izpostavljala stališče, da krivda za izgubljene podpise pod pobudo za referendum o zakonu o ukrepih za stabilnost bančnega sistema ni dokazana nikomur. Podobno je zatrjeval tudi minister Gorenak, v zaključnem nagovoru pa je še poudaril, da namen današnje interpelacije ni v tem, da se zamenja en minister. "Sam sem pri tem popolnoma nepomemben, gre za več," je povedal in poslancem PS ponovil, da je bil njihov cilj zabiti klin v koalicijo.

Po glasovanju o njegovi razrešitvi je Gorenak za medije povedal, da je "koalicija dosti dobro nastopila in ohranila svoje vrste", kar je po njegovih besedah dobro za Slovenijo.

Kot je dejal, je na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom pred začetkom svojega mandata dejal, da pričakuje interpelacijo. "Večina notranjih ministrov jo je doživela, redki so tisti, ki jo niso," je poudaril. Ocenil je, da bo opozicija tudi v prihodnje še poskušala z interpelacijami, morda vnovič tudi proti njemu. Zlasti za notranjega ministra namreč velja, da je "vedno na nek način na prepihu".

O razčiščevanju zapleta s podpisi pod pobudo za referendum o zakonu o ukrepih za stabilnost bank pa je Gorenak še dodal, da je to v prvi vrsti naloga policije.

Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer pa je po današnji razpravi poudaril le, da bi se predsednik DZ Gregor Virant glede na to, kako je glasoval, moral vprašati, če se "je pravzaprav vse začelo pri njem". "Torej imamo novo temo," je poudaril Möderndorfer. Kot navedeno, je Virant glasoval proti interpelaciji zoper ministra Gorenaka.