bik Svet24.si

Od večne zvestobe do hude trme: Biki v sebi ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

ivan zidar grob pl Reporter.si

Skrivni zaklad Ivana Zidarja: razkrivamo ...

xavi Ekipa24.si

Ogorčenje pri Barceloni še pred el clasicom! ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Projekcija Slovenskega utripa: SDS 38 poslancev, Jankoviću 19

Deli na:
Projekcija Slovenskega utripa: SDS 38 poslancev, Jankoviću 19

Raziskava Slovenski utrip stranki SDS napoveduje osvojitev 38 poslanskih mest, drugouvrščena Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića pa bi dobila 19 poslancev. Tretja bi bila SD (11 poslancev), četrta pa Državljanska lista Gregorja Viranta (9 poslancev). V parlament bi prišli še DeSUS in NSi (6 in 5 poslancev).

SDS bi bila premočna zmagovalka volitev, če bi bile to nedeljo, napoveduje raziskava Slovenski utrip za december, opravljena med 21. in 23 novembrom. Izvajalec preiskave je Fakulteta za uporabne družbene študije v Novi Gorici, ki je naredila projekcijo sestave parlamenta glede na odgovore anketirancev o izbiri stranke in volilni udeležbi (ta naj ne bi bila višja od 69 odstotkov).

Anketirance so vprašali še, komu bi moral predsednik države Danilo Türk podeliti mandat za sestavo vlade. 57,4 odstotki so bili mnenja, da mora biti to tisti, ki bo na volitvah dobil relativno večino, 35,8 odstotkov pa jih je odgovorilo, da bi moral to biti tisti, ki je najprimernejši po mnenju predsednika.

Zoran Janković bi se moral opravičiti, ker je pred javnostjo prikril lastništvo hiše v Grosupljem, je še menila večina (56,9 odstotkov) sodelujočih v anketi, Da opravičilo ni potrebno, jih je menilo 35,7 odstotkov.

Pravila Slovenskega utripa pri projekciji:

  • Razpored je veljaven v času izvajanja ankete (21. in 23. november) in ne napoveduje izida na dejanski volilni dan
  • Neopredeljeni volivci in nevolivci ostanejo doma ali se sorazmerno porazdelijo med obstoječe stranke in liste
  • Sicer pa se volitev udeležijo vsi tisti in samo tisti, ki napovedujejo zanesljivo udeležbo na volitvah (69 odstotkov volilnega telesa)
  • Volivci se odločajo izključno na podlagi strank in list, ne pa tudi na podlagi konkretnih imen njihovih kandidatov po posameznih okrajih
  • Strankarske preference temeljijo na kombinaciji spontanega navajanja stranke s strani anketirancev (z branjem seznama strank le na njihovo izrecno željo) in njihovega izbiranja z obvezno prebranega celotnega seznama strank v razmerju 1 : 1