Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Slobodna Dalmacija: Ljubljanski Ifimes objavlja raziskave »bolj vohunskega kot analitičnega značaja«

Deli na:
Slobodna Dalmacija: Ljubljanski Ifimes objavlja raziskave »bolj vohunskega kot analitičnega značaja«

Bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić, nekdanja premierka Jadranka Kosor in diplomat Budimir Lončar so člani Mednarodnega instituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) iz Ljubljane, piše danes splitski časnik Slobodna Dalmacija, ki trdi, da je Ifimes objavljal raziskave "bolj vohunskega kot analitičnega značaja".

V Ifimesu so navedbe časnika danes za STA že odločno zanikali. Kot so pojasnili, so Slobodni Damlaciji poslali tudi uradni demanti.

Časnik je danes med drugim zapisal, da je Ifimes npr. pred leti objavil izide raziskav pred volitvami v BiH, ki so podporo posameznim kandidatom zgrešile tudi za 40 odstotkov. Kot je dodal, so že leta 2007 poročali, da Ifimes sploh ne izvaja raziskav, temveč zgolj objavlja izide po potrebah naročnikov.

Po trditvah Slobodne Dalmacije so bile Ifimesove analize stanja v državah jugovzhodne Evrope "tendenciozne", kot "šokantno" pa označuje dejstvo, da je Kosorjeva aprila letos postala članica sveta Ifimesa, ki ga vodi hrvaški diplomat Lončar. Ta je sicer izkušnje nabiral v času Jugoslavije.


Ko so Lončarja vprašali, kako to, da je v svetu Ifimesa, je pojasnil, da je to od njega zahteval Mesić. "Potem sem vprašal Milana Kučana, kakšen inštitut je to. Odgovoril je, da nima kakšnega posebnega ugleda, da pa lahko sprejmem funkcijo", je še dejal. Kot dodaja Slobodna Dalmacija, je Mesić častni predsednik inštituta postal novembra 2009, ko je še bil hrvaški predsednik.

Kosorjeva je pojasnila, da so jo v Ifimes povabili sredi aprila, ko se je v Ljubljani udeležila okrogle mize o vstopu Hrvaške v EU. Po njenih besedah je dobro imeti mednarodni forum, kjer lahko zastopa hrvaške interese, še navaja splitski časnik.

Ifimes je v demantiju, ki ga je pridobila STA, poudaril, da gre za lažne, neresnične, nepreverjene, zlonamerne in izmišljene informacije o Ifimesu. Kot dodajajo, jim je avtorica članka povzročila materialno in nematerialno škodo, ki jo bodo dokazali pred pristojnim hrvaškim sodiščem.

V demantiju so še zapisali, da je moč iz članka ugotoviti, da "Ifimes že dlje časa predstavlja motnjo posameznim politično-kriminalnim strukturam, predvsem v Črni gori in BiH, in medijem, ki so prek lastništva ali na druge načine povezani s temi strukturami".