reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škotska bo po volitvah okrepila prizadevanja za nov referendum o neodvisnosti

Deli na:
Škotska bo po volitvah okrepila prizadevanja za nov referendum o neodvisnosti

Zborovanje v podporo neodvisnosti v Glasgowu. - Foto: Profimedia

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes napovedala, da bodo prihodnji teden začeli proces za nov referendum o neodvisnosti od Združenega kraljestva. Čeprav so na parlamentarnih volitvah v četrtek slavili konservativci, so doživeli poraz na Škotskem, kjer je veliko večino mandatov osvojila škotska nacionalna stranka SNP.

Sturgeonova je ob napovedi parlamentarnega postopka pojasnila, da s tem ni prosila za dovoljenje premierja Borisa Johnsona ali kakega drugega ministra. "To je potrditev demokratične pravice škotskega ljudstva, da odloči o svoji prihodnosti," je dodala.

Škotski proevropski SNP je na predčasnih parlamentarnih volitvah v četrtek uspelo osvojiti 48 od 59 mandatov, ki so na voljo na Škotskem. To je 13 več, kot jih je imela stranka v prejšnjem sklicu. S tem so Škoti večinsko obrnili hrbet konservativcem in Johnsonu, ki namerava državo popeljati iz Evropske unije do konca januarja, saj so prejeli le šest mandatov, pred tem so jih imeli 13, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Sedaj je jasno brez dvoma, da si velika večina ljudi na Škotskem želi ostati v Evropski uniji," je povedala škotska premierka. "Kot neodvisna Škotska bomo vedno dobili vlado, ki jo volimo," je še poudarila.

Medtem ko je na referendumu o brexitu leta 2016 52 odstotkov Britancev glasovalo za izstop iz EU, jih je bilo na Škotskem 62 odstotkov za obstanek v povezavi.

Sturgeonova že dlje vztraja pri ponovnem referendumu o neodvisnosti, na zadnjem referendumu 2014 so sicer pobudo zavrnili s 55 odstotki proti. Njena vztrajnost bo verjetno naletela na neodobravanje Johnsona, ki obljublja, da bo blokiral novo pobudo o referendumu.