ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

soraja vučelić Svet24.si

FOTO: Soraja z novim priimkom, novo torbico in ...

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Svet

Škotska bo po volitvah okrepila prizadevanja za nov referendum o neodvisnosti

Deli na:
Škotska bo po volitvah okrepila prizadevanja za nov referendum o neodvisnosti

Zborovanje v podporo neodvisnosti v Glasgowu. - Foto: Profimedia

Škotska premierka Nicola Sturgeon je danes napovedala, da bodo prihodnji teden začeli proces za nov referendum o neodvisnosti od Združenega kraljestva. Čeprav so na parlamentarnih volitvah v četrtek slavili konservativci, so doživeli poraz na Škotskem, kjer je veliko večino mandatov osvojila škotska nacionalna stranka SNP.

Sturgeonova je ob napovedi parlamentarnega postopka pojasnila, da s tem ni prosila za dovoljenje premierja Borisa Johnsona ali kakega drugega ministra. "To je potrditev demokratične pravice škotskega ljudstva, da odloči o svoji prihodnosti," je dodala.

Škotski proevropski SNP je na predčasnih parlamentarnih volitvah v četrtek uspelo osvojiti 48 od 59 mandatov, ki so na voljo na Škotskem. To je 13 več, kot jih je imela stranka v prejšnjem sklicu. S tem so Škoti večinsko obrnili hrbet konservativcem in Johnsonu, ki namerava državo popeljati iz Evropske unije do konca januarja, saj so prejeli le šest mandatov, pred tem so jih imeli 13, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Sedaj je jasno brez dvoma, da si velika večina ljudi na Škotskem želi ostati v Evropski uniji," je povedala škotska premierka. "Kot neodvisna Škotska bomo vedno dobili vlado, ki jo volimo," je še poudarila.

Medtem ko je na referendumu o brexitu leta 2016 52 odstotkov Britancev glasovalo za izstop iz EU, jih je bilo na Škotskem 62 odstotkov za obstanek v povezavi.

Sturgeonova že dlje vztraja pri ponovnem referendumu o neodvisnosti, na zadnjem referendumu 2014 so sicer pobudo zavrnili s 55 odstotki proti. Njena vztrajnost bo verjetno naletela na neodobravanje Johnsona, ki obljublja, da bo blokiral novo pobudo o referendumu.

Loading...