stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škoti zahtevali neodvisnost

Deli na:
Škoti zahtevali neodvisnost

Pohoda se je udeležilo kar četrt milijona ljudi. - Foto: Profimedia

V škotski prestolnici Edinburgh se je včeraj zbralo na desettisoče ljudi, ki so se zavzeli za neodvisnost Škotske od Združenega kraljestva. Po navedbah poslanke Škotske nacionalne stranke (SNP) Joanne Cherry se je pohoda udeležilo kar četrt milijona ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Škotska premierka in vodja SNP Nicola Sturgeon, ki se protestnikom tokrat ni osebno pridružila, je sporočila, da je z njimi "v duhu". Kot je še tvitnila, "ni dvoma - neodvisnost prihaja".

Sturgeonova je že večkrat napovedala, da bodo v primeru izstopa Velike Britanije iz EU v roku dveh let na Škotskem organizirali referendum o neodvisnosti. Škotska premierka je sicer izrazila bojazen, da si britanski premier Boris Johnson želi brexit brez dogovora.

Med Londonom in Brusljem trenutno potekajo intenzivna pogajanja o morebitnem novem ločitvenem sporazumu. Najbolj sporno ostaja irsko varovalo. London je ta teden predstavil alternativni predlog za ureditev meje na irskem otoku, ki pa zaenkrat ni naletel na razumevanje.

Ta konec tedna so pogovori med predstavniki EU in Velike Britanije prekinjeni in naj bi se nadaljevali v ponedeljek, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Evropska komisija medtem vztraja, da trenutni predlogi Londona "ne predstavljajo podlage za dosego dogovora", dodaja AFP.