feki production Svet24.si

Po dolgi in zahrbtni bolezni se je poslovil ...

irena vrčkovnik Dobra karma

Irena Vrčkovnik: selitev in novo življenje?

Screenshot from 2020-01-23 14-02-12 Svet24.si

FOTO: Žalosten konec prekmurskega psa: sredi ...

kornavirus, testiranje, pacient Svet24.si

Sum na koronavirus pri naših sosedih

horoskop Dobra karma

Prvi letošnj Mlaj vsakemu nebesnemu znaku že ...

luka mama Njena.si

Takšna je mama Luke Dončića brez ličil

ura_predin_foto_Simen Njena.si

Zoran Predin sporočil žalostno novico

Svet

Bo Boris Johnson zadnji britanski premier v zgodovini?

Deli na:
Bo Boris Johnson zadnji britanski premier v zgodovini?

Boris Johnson - Foto: Profimedia

Velika Britanija se je razdelila. Angleži so prepričljivo podprli Borisa Johnsona in njegove probrexit konservativce, toda na Škotskem so slavili škotski nacionalisti, ki želijo neodvisno Škotsko znotraj EU.

Združeno kraljestvo Velike Britanije je po svoje postalo Razdruženo kraljestvo Velike Britanije. Če sta Anglija in Wales podprla konservativce, ki zagovarjajo izstop Velike Britanije iz EU, so Severni Irci in zlasti Škoti podprli zagovornike EU.

»Boris Johnson ima mandat, da Anglijo popelje iz EU, toda nima mandata, da bi popeljal Škotsko iz EU,« je po objavi izidov britanskih parlamentarnih volitev povedala škotska premierka in voditeljica Škotske nacionalna stranke (SNP) Nicola Sturgeon.

SNP je od 59 škotskih sedežev v Westminstru dobila kar 47 sedežev, enajst več kot leta 2017. A še vedno manj kot leta 2015, ko je SNP dobila kar 56 sedežev.

Na četrtkovih volitvah so se na Škotskem slabše kot leta 2017 odrezali tako konservativci kot laburisti. Torijci so na Škotskem ohranili samo šest sedežev od trinajstih, ki so jih dobili na volitvah leta 2017. laburisti pa so izgubili kar šest sedežev od sedmih.

Sturgeonova je po volitvah Johnsona še pozvala, naj da Škotski pravico, da znova razpiše referendum o samostojni škotski državi. Tak referendum je bil že septembra 2014, na katerem je 45 odstotkov Škotov glasoval za samostojnost, 55 pa proti.

V primeru, da bo referendumu razpisan in da se bodo Škoti na njem tokrat odločili za samostojno državo, se lahko Boris Johnson v zgodovino zapiše kot zadnji britanski premier.

A. Ž.

loading...
Loading...