milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Glasovanje o neodvisnosti Škotske "ob pravem času", obljublja premierka

Deli na:
Glasovanje o neodvisnosti Škotske "ob pravem času", obljublja premierka

Nicola Sturgeon - Foto: Profimedia

Škotska premierka Nicola Sturgeon je napovedala glasovanje o neodvisnosti Škotske, ko bo za to primeren čas po premaganem covidu-19. Njena Škotska nacionalna stranka (SNP) upa, da je na četrtkovih volitvah osvojila dovolj glasov za večino, rezultati bodo sicer znani šele v soboto zvečer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sturgeonova je priznala, da je še prezgodaj, da bi lahko napovedali končni izid volitev, ko je nagovorila podpornike v Glasgowu. Vodji SNP je uspelo osvojiti nov mandat, koliko sedežev bo imela stranka v regionalnem parlamentu pa še ni znano.

"Ampak na tej točki sem zelo vesela, da je SNP na poti osvojitve četrte zaporedne zmage in na poti oblikovanja vlade," je povedala.

"In če bo to res rezultat volitev, obljubljam danes, da se bom nemudoma vrnila na delo, da popeljem to državo skozi krizo covida-19 in jo bom vodila v okrevanje po covidu-19," je dodala.

"In potem, ko bo dozorel čas, bom ponudila tej državi možnost odločanja o boljši prihodnosti," je dejala o morebitnem referendumu o neodvisnosti.

Na Škotskem je SNP na volitvah iskala podporo za izvedbo novega referenduma o neodvisnosti od Združenega kraljestva. Izvesti ga nameravajo do konca leta 2023, a britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona možnost drugega referenduma zavrača.

V škotskem holyroodu je na voljo 129 sedežev. Trenutno ima SNP 61 poslancev, sledijo konservativci s 30 in laburisti s 23. SNP, ki je na oblasti že 14 let, se zmaga obeta tudi tokrat. A vprašanje je, ali bo osvojila absolutno večino.