Revija Reporter
Svet

Škotski minister: Škoti bi morali imeti možnost izbirati med brexitom in samostojno Škotsko v EU

STA

4. sep. 2019 6:00

Deli na:

Fotografija je simbolična.

arhiv Reporterja

Škotska želi ostati v Evropski uniji tudi po izstopu Združenega kraljestva iz povezave, je v pogovoru za STA povedal škotski minister za evropske zadeve Ben Macpherson. Poudaril je, da bi morali Škoti imeti možnost izbirati med brexitom in samostojno Škotsko v EU.

"Škoti bi morali imeti priložnost izbrati med možnostjo brexita brez dogovora, trdega brexita ali kakršnegakoli brexita kot del Združenega kraljestva na eni strani in možnostjo, da Škotska postane samostojna država in ostane članica EU ter je del EU kot enakovredna država," je v pogovoru ob robu Blejskega strateškega foruma dejal škotski minister.

Škoti morajo imeti to možnost, saj so zanjo glasovali na škotskih volitvah, britanskih parlamentarnih volitvah in tudi na evropskih volitvah, je poudaril.

"Mislimo, da je brexit napaka in nekaj, za kar Škotska ni glasovala in česar Škotska ne želi ali potrebuje," je dejal. Izpostavil je, da je po mnenju škotskih oblasti vsak brexit poguben, še posebej brexit brez dogovora. Trdi brexit ali brexit brez dogovora bi po njegovem mnenju vplival na celotno Združeno kraljestvo in Škotsko ter njeno gospodarstvo in sposobnost za trgovanje.

Analize kažejo, da bi lahko v primeru najslabšega scenarija brexit vodil v izgubo 100.000 delovnih mest na Škotskem. Pomenil bi tudi krčenje škotskega gospodarstva za sedem odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP).

"Tudi prekinitev prostega pretoka ljudi bi predstavljala resen izziv za Škotsko, saj želimo, da bi k nam prišlo več ljudi, da bi prispevali k naši rasti," je dejal. "Vsakdo, ki pride na Škotsko, je zelo dobrodošel. Želim, da tisti, ki so prišli na Škotsko in se tu nastanili, ostanejo in se počutijo dobrodošle. Prekinitvi svobodnega gibanja močno nasprotujemo. To vidimo kot eno najbolj negativnih posledic brexita," je povedal.

Britanska vlada in tudi škotska vlada se na brexit pripravljata, kolikor se lahko, je povedal. A nobena ne more zagotoviti, da je povsem pripravljena na trdi brexit ali brexit brez dogovora. "Še naprej se bomo pripravljali, kolikor se lahko, in skušali prepričati britansko vlado, da konča to neodgovorno ravnanje in umakne brexit brez dogovora z mize," je poudaril.

"Mi mislimo, da mora britanska vlada reči, da Združeno kraljestvo ne bo izstopila brez dogovora, tudi če to pomeni preklic izstopa," je bil odločen.

Ne glede na izid brexita, ki je trenutno predviden 31. oktobra, si bo Škotska še naprej prizadevala za sodelovanje z EU in Slovenijo. "Smo zelo ponosni na povezave, ki jih imamo s Slovenijo. Veselimo se nadaljnjega razvoja odnosov, upajmo, da v Evropski uniji, v vsakem primeru pa želimo še naprej sodelovati," je dejal. Med področji slovensko-škotskega sodelovanja je omenil turizem, blagovno in storitveno izmenjavo ter boj proti podnebnim spremembam.