favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

ronaldo 11 Ekipa24.si

Avtor selfija v velikih težavah: zaradi vdora na ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Škandal, zaradi katerega je odstopil Petraeus, se širi

Deli na:
Škandal, zaradi katerega je odstopil Petraeus, se širi

Foto: Reuters

Ameriški Pentagon preiskuje poveljnika ameriških sil v Afganistanu, generala Johna Allena, ker naj bi pošiljal potencialno "neprimerna" elektronska sporočila ženski, vpleteni v škandal, ki je s položaja "odnesel" prvega moža Cie Davida Petraeusa. Izvenzakonsko ljubezensko razmerje Petraeusa sicer z vsakim dnem bolj razburja ameriško javnost.  

Kot je povedal ameriški obrambni minister Leon Panetta, je ameriški zvezni preiskovalni urad (FBI) Allenov primer Pentagonu posredoval v nedeljo, v ponedeljek pa so na ministrstvu sprožili preiskavo. Panetta, ki je nekoč sam vodilo ameriško obveščevalno agencijo Cia, je sicer pozdravil Petraeusovo odločitev, da po razkritju izvenzakonskega razmerja odstopi.

General Allen zaenkrat zanika kakršnakoli napačna dejanja in je odločen ostati na svojem položaju. A kot je povedal Panetta, je predsednik ZDA Barack Obama na njegov predlog zaenkrat preložil načrtovano imenovanje Allena za novega vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi (SACEUR), poroča ameriška tiskovna agencija AP.

David Petraeus je v petek odstopil s čela Cie, potem ko je priznal, da je imel izvenzakonsko razmerje. FBI je razmerje odkril med preiskovanjem elektronskih sporočil, ki jih je Petraeusova ljubica Paula Broadwell pošiljala njegovi prijateljici Jill Kelley.

40-letna Broadwellova je namreč menila, da je 37-letna Kelleyjeva, ki je bila že dlje časa v prijateljskih odnosih s Petraeusom, njena tekmica za 60-letnega šefa obveščevalcev. Kelleyjevo so elektronska sporočila prestrašila, zato se je pred nekaj meseci obrnila na FBI.

FBI je kmalu odkril dopisovanje med Petraeusom in Broadwellovo, ki je eksplicitno kazalo na spolno razmerje. Vodilni na FBI in pravosodnem ministrstvu so za zadevo vedeli že pozno poleti, a so najtesnejše sodelavce predsednika Obame in pristojne odbore ameriškega kongresa z njo seznanili šele na volilni dan 6. novembra. Predsednik je za zadevo izvedel v četrtek.

V kongresu so nad tem, da so jih tako dolgo namerno "puščali v temi", ogorčeni in zahtevajo pojasnila - še posebej glede na možnost, da je bila zaradi Petraeusovega položaja in informacij, s katerimi razpolaga in bi jih lahko izdal, morda ogrožena tudi nacionalna varnost.



Ker bi moral Petraeus prav ta teden pričati v zvezi z napadom na ameriški konzulat v Bengaziju 11. septembra, v katerem je bil ubit ameriški veleposlanik v Libiji, se je takoj začelo omenjati tudi morebitno politično ozadje celotne afere, a celo sam Petraeus naj bi v to ne verjel. Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal nek njegov dober prijatelj, je bil Petraeus v zelo dobrih odnosih z Belo hišo.

A afera od Petraeusovega odstopa v petek dobiva nove in nove razsežnosti. Sedaj se je izkazalo, da naj bi Kelleyjevi neprimerno elektronsko pošto pošiljal tudi general Allen. Po pisanju AFP naj bi FBI odkril kar za 30.000 strani dopisovanja med Allenom in Kelleyjevo.

Kelleyjevo so sicer neimenovani viri na Pentagonu označili kot "neplačano spremljevalko" v vojaški bazi MacDill na Floridi, kjer je tudi sedež centralnega poveljstva ameriške vojske.

Pod lupo FBI se je poleg tega znašel še agent FBI, na katerega se je zaradi grozilnih elektronskih sporočil obrnila Kelleyjeva in ki je tudi začel preiskovati afero. Omenjeni agent naj bi namreč postal obseden s celotno zadevo in naj bi Kelleyjevi pošiljal fotografije samega sebe brez srajce, zaradi česar je sedaj predmet notranje preiskave, je poročal ameriški Wall Street Journal.

Tuje tiskovne agencije poročajo še, da so agenti FBI v ponedeljek zvečer preiskali dom Broadwellove v kraju Charlotte v Severni Karolini. Kakih deset agentov naj bi prišlo s škatlami, v kakršnih ponavadi hranijo dokazni material. Na FBI so to potrdili, razloga pa niso pojasnili.