Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Junak komunizma: najbogatejši Kitajec vreden 14 milijard dolarjev

Deli na:
Junak komunizma: najbogatejši Kitajec vreden 14 milijard dolarjev

Foto: Reuters

Kitajski milijarder, ki je kupil ameriško verigo kinematografov AMC Entertainment in nedavno prevzel britanskega izdelovalca luksuznih jaht, je po podatkih ameriške revije Forbes najbogatejši Kitajec. Wang Jianlin, vodja konglomerata Wanda, naj bi bil po ocenah "težak" 14 milijard ameriških dolarjev.

Skupina Wanda je zasebno kitajsko podjetje, ki je dejavno na različnih področjih, od nepremičninskega do trgovskega. Wang je v primerjavi z lanskim letom, ko je zasedal tretje mesto med najbogatejšimi Kitajci, bogatejši za osem milijard dolarjev, s čimer je za tri milijarde bogatejši od drugouvrščenega Zong Qinghouja, ki je obogatel s proizvodnjo pijač.

K skokovitemu porastu Wangovega premoženja je prispevalo okrevanje kitajskega nepremičninskega trga, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal šef Forbsove šanghajske izpostave Russell Flannery.


"Urbanizacija bo še dolgo časa prispevala k povečanju povpraševanja po nepremičninah v velikih kitajskih mestih. To je prispevalo k bogatenju ljudi ne samo na Kitajskem, temveč po vsej Aziji," je povedal Flannery, ki sicer sestavlja Forbsovo vsakoletno lestvico najbogatejših Kitajcev.

Wang je svoje premoženje ustvaril predvsem s trgovanjem z nepremičninami, Peking pa zadnja leta kitajska podjetja poziva, naj odidejo v tujino in investirajo po svetu. Skupina Wanda je zato lani za 2,6 milijarde dolarjev prevzel AMC Entertainment, prejšnji mesec pa je konglomerat kupil britanskega izdelovalca jaht Sunseeker. Po poročanju kitajskih medijev pa naj bi skupina načrtovala gradnjo najvišje stanovanjske stolpnice v Londonu.

Na lestvici najbogatejših zemljanov, ki jo je Forbes objavil marca, bi Wang zasedel 63. mesto. Premoženje kitajskih bogatašev sicer predstavlja le delček bogastva najbogatejših posameznikov po svetu. Mehiški tajkun Carlos Slim je zasedel prvo mesto na marčevski lestvici z 73 milijardami dolarjev.