Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Obama: Ne bom pošiljal lovskih letal, da bi ulovil 29-letnega hekerja

Deli na:
Obama: Ne bom pošiljal lovskih letal, da bi ulovil 29-letnega hekerja

Foto: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je Senegal, kjer je danes začel svojo prvo uradno turnejo po afriških državah, razglasil za vzor demokracije. Obama je tudi komentiral več aktualnih zadev. Odločitev vrhovnega sodišča ZDA o pravicah homoseksualcev je označil za "zmago za ameriško demokracijo", Nelsona Mandelo pa za "svetovnega junaka".

Prvi temnopolti južnoafriški predsednik Mandela, ki v zelo resnem stanju leži v bolnišnici zaradi pljučnice, je tako osebni kot tudi svetovni junak, je menil Obama. "Če in ko bo zapustil ta svet, bo njegova zapuščina živela skozi čas," je v Dakarju dejal Obama.

Obama, ki bo v JAR pripotoval v petek, je dejal še, da so molitve Američanov z družino nekdanjega južnoafriškega predsednika. Dejal je še, da mu je Mandela "pokazal, kaj je v svetu mogoče, če pravični ljudje dobre volje delajo skupaj", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški predsednik se je dotaknil tudi odločitve ameriškega vrhovnega sodišča, ki je v sredo razveljavilo zvezni zakon o obrambi poroke in homoseksualnim parom priznalo enake pravice, kot veljajo za heteroseksualne poročene pare. "Mislim, da je to zmaga za ameriško demokracijo," je poudaril.

Dodal je še, da bi morali biti geji in lezbijke kot enaki obravnavani tudi v zakonodaji afriških držav. Homoseksualnost je v nasprotju s tem marsikje na črni celini še vedno prepovedana. "Moje temeljno načelo je, da bi morali biti ljudje pred zakonom obravnavani enako, ne glede na raso, ne glede na religijo, ne glede na spol ali na spolno usmerjenost," je dejal.

Obama se je odzval tudi na primer nekdanjega pogodbenega analitika ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwarda Snowdna, ki je iz Hongkonga izdajal podrobnosti o spornem ameriškem programu nadzora nad telefonskimi klici in internetom, nato pa od tam pobegnil v Rusijo, kjer je brez veljavnega potnega lista obtičal na letališču Šeremetjevo.



Obama je obljubil, da ZDA ne bodo poskusile prestreči letala, s katerim bi Snowden zapustil Rusijo. "Ne bom napotil lovskih letal, da bi ulovil 29-letnega hekerja," je obljubil. Ob tem pa je zagotovil še, da glede izročitve ubežnika ni govoril ne s kitajskim, ne z ruskim predsednikom. Gre namreč za izključno pravno vprašanje, je vztrajal.

Ameriški predsednik se mudi na svoji prvi uradni turneji po afriških državah, odkar je leta 2009 prevzel položaj. Začel jo je v Senegalu, pri čemer je državo označil za eno od najbolj stabilnih demokracij na črni celini in enega od najmočnejših partnerjev ZDA v regiji.

"Senegal napreduje v pravi smeri, z reformami, ki poglabljajo demokratične institucije," je dejal Obama po srečanju s senegalskim predsednikom Mackyjem Sallom. "Verjamem, da je Senegal lahko odličen primer," je poudaril na novinarski konferenci, ki je potekala v senegalski predsedniški palači.

Sicer pa je Obama spomnil tudi na velik napredek celotne afriške celine tako pri demokratičnem vladanju kot tudi pri zagotavljanju več vpliva ljudem. Še posebej je izpostavil Gano in Slonokoščeno obalo. V Afriki po njegovem mnenju obstaja velik potencial za krepitev trgovine in investicij, tudi za ameriška podjetja. "To je celina, ki je v gibanju," je poudaril ameriški predsednik.

Obama bo v okviru afriške turneje do torka skupaj z družino obiskal še Tanzanijo in JAR.