cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA z novimi napadi na Islamsko državo v Siriji

Deli na:
ZDA z novimi napadi na Islamsko državo v Siriji

Foto: Reuters

Ameriška letala izvajajo "skoraj neprekinjene" bombne napade na cilje Islamske države (IS) v Siriji, je v petek potrdil neimenovani ameriški vojaški vir. Misija s tem postaja podobna ameriškim letalskim napadom na IS v Iraku.

"Lahko potrdim, da se ameriške zračne operacije v Siriji nadaljujejo," je navedel vir.

Po navedbah nevladne organizacije Sirski observatorij za človekove pravice so bili med tarčami napadov islamistični borci v bližini pretežno kurdskega mesta Ain al Arab, od koder je napredek džihadistov v beg proti sosednji Turčiji pognal okoli 160.000 ljudi.

O napadih v bližini tega mesta je bilo slišati že v torek ponoči. Zadnji napadi naj bi zadeli mestece Ali Šar vzhodno od Ain al Araba, kjer je bilo uničenih več cistern IS.

Koalicija je prvič zadela tudi položaje IS v osrednji provinci Homs, pa tudi v mestu Minbej blizu zahodne meje območja, ki ga nadzira organizacija. Prav tako je bilo znova na udaru mesto Raka, kjer so priče naštele najmanj 31 eksplozij.

V petek so Belgija, Velika Britanija in Danska napovedale vojaško podporo pri posredovanju proti džihadistom IS v Iraku. Velika Britanija je danes proti Iraku že poslala svoje lovce. Poleteli so iz vojaške baze na Cipru.

"Lahko potrdimo, da tornadi kraljevih zračnih sil letijo nad Irakom in so v pripravljenost za uporabo v napadu, če in ko so prepoznane primerne tarče," je sporočil tiskovni predstavnik britanskega obrambnega ministrstva.

Bela hiša je odločitev evropskih držav o sodelovanju v napadih v Iraku pozdravila. S tem se bo namreč več ameriških letal lahko posvetilo operaciji v Siriji, kjer ameriški vojaki trenutno letijo z bojnimi letali iz štirih arabskih zaveznic.

Po navedbah Pentagona so zračni napadi, ki se v Siriji nadaljujejo že peti dan, prekinili črpanje nafte, ki džihadistom zagotavlja dotok denarja.

A Washington je posvaril, da bo za končno zmago, ki bi lahko bila oddaljena še leta, nujno potrebno tudi domače posredovanje na kopnem. Da bi lahko v Siriji premagali nevarne skrajneže, bi urjenje in orožje potrebovalo do 15.000 "zmernih" sirskih upornikov.