stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severne Makedonije ne spustijo v EU, zato pa bo kmalu postala članica Nata

Deli na:
Severne Makedonije ne spustijo v EU, zato pa bo kmalu postala članica Nata

Foto: Reuters

Ameriški senat je včeraj skoraj soglasno z 91 glasovi za in proti dvema potrdil vstop Severne Makedonije v zvezo Nato, ki naj bi tako kmalu postala 30. članica zavezništva. Proti sta glasovala le dva republikanska senatorja, Rand Paul in Mike Lee, ki sta izolacionista in bi najraje umaknila vse ameriške vojake iz sveta domov.

Predsednik odbora za mednarodne odnose v ameriškem senatu, republikanec Jim Risch iz Idaha je ob ratifikaciji poudaril, da se s tem pošilja sporočilo vsem evropskim državam, ki si to želijo, da so dobrodošle v zvezi Nato. "Rusi tega ne marajo, sovražijo širitev Nata, mi pa želimo opogumiti Evropejce," je dejal senator.

Pred Severno Makedonijo je 29. članica zveze Nato pred dvema letoma postala Črna gora, vrata pa so trenutno odprta tudi za Gruzijo, čeprav časovnice za to še ni.

Za ameriško podporo Severni Makedoniji je bilo med drugim pomembno tudi to, da je premier Zoran Zaev 4. oktobra obljubil ameriškemu državnemu sekretarju Miku Pompeo povišanje obrambne porabe na dva odstotka BDP-ja do leta 2024. Severna Makedonija je že pred članstvom prispevala vojake v mednarodne misije Nata v Iraku in Afganistanu.

Pompeo je v priporočilu Severne Makedonije senatu zapisal, da je država sprejela težke odločitve za napredovanje reform, da postane živahna demokracija ter omenil obljubo o povečanju proračunskega deleža za obrambo.


"Pristop Severne Makedonije bo velik korak naprej k uresničitvi vizije močne in svobodne Evrope, ki prispeva k ohranitvi zahodne skupnosti držav," je navedel Pompeo.

Severna Makedonija bo predvidoma postala polnopravna članica Nata decembra v Londonu na vrhu zavezništva. Pristopno pogodbo morajo ratificirati vse članice zavezništva, pri čemer je bila ratifikacija ameriškega senata vedno najpomembnejša

Pred ZDA je pristopno pogodbo za Severno Makedonijo ratificiralo 21 držav. Potrebnih je še sedem ratifikacij.

Vstop Makedonije v zvezo Nato je obliž na rano, potem ko voditelji EU na nedavnem vrh EU niso prižgali zelene luči za začetek pogajanj za članstvo Skopja v povezavi. Severna Makedonija je sicer pred tem po dolgih letih uspela rešiti spor o svojem imenu z Grčijo.

Makedonija in Grčija sta se junija lani, da bo severna soseda Grčije sprejela ime Severne Makedonija. Grčija je nato odpravila blokado sprejema sosednje države v evroatlantske organizacije, ki je uradno trajala od leta 2008.