GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Pfizer in BioNTech zaprosila za izredno odobritev cepiva proti covidu-19 v ZDA

Deli na:
Pfizer in BioNTech zaprosila za izredno odobritev cepiva proti covidu-19 v ZDA

Fotografija je simbolična. - Foto: Bobo

Ameriški farmacevtski velikan Pfizer in nemški BioNTech sta v petek pri ameriški zvezni Upravi za hrano in zdravila (FDA) uradno zaprosila za izredno odobritev uporabe njunega cepiva proti covidu-19, ki se je v kliničnih testih doslej izkazalo kot 95-odstotno učinkovito.

Po zeleni luči FDA, ki je pričakovana, bosta podjetji lahko dali v uporabo omejene količine cepiva že v decembru. Kmalu bo za podobno izredno odobritev zaprosilo tudi podjetje Moderna, ki je razvilo svoje, prav tako koraj 95-odstotno učinkovito cepivo, in po prihajajoči zimi bo pandemija covida-19 prihodnje leto spomladi ali poleti morda na ta način končana.

Izredna odobritev cepiva pomeni, da vsi potrebni testi še niso opravljeni, ampak bodo tekli naprej. Strokovnjaki FDA bodo pogledali rezultate dosedanjih preskušanj in sprejeli odločitev. Večina poznavalcem meni, da bo ta pozitivna. Obe podjetji sta za podobne zelene luči zaprosili že tudi v EU in Veliki Britaniji.

Komisar FDA Stephen Hahn je dejal, da bodo preverjali varnost cepiva in učinkovitost, pri čemer bodo potekala javna zasedanja posebnega svetovalnega odbora FDA za cepiva. V odboru so strokovnjaki za nalezljive bolezni, pediatri, statistiki in predstavniki farmacevtske industrije.

Pozitivna odločitev se pričakuje v prvem ali drugem tednu decembra, uvodoma pa bodo cepivo delili določenim delom prebivalstva. Med njimi ne bo otrok, ker podjetji še nista opravili dovolj testov na osebah, mlajših od 18 let. Prioritetni vrstni red cepljenja bo v ZDA določil Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC).