klemen boštjančič Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Severna Koreja je kot gesto dobre volje izpustila tri priprte Američane

Deli na:
Severna Koreja je kot gesto dobre volje izpustila tri priprte Američane

Severna Koreja je danes izpustila tri priprte Američane. Ti so trenutno z državnim sekretarjem ZDA Mikom Pompeom že na poti v domovino, kjer jih bo pričakal tudi ameriški predsednik Donald Trump. Ta je dejanje Severne Koreje pozdravil kot "pozitivno gesto dobre volje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z veseljem sporočam, da je državni sekretar ZDA Mike Pompeo na poti iz Severne Koreje nazaj v ZDA s tremi izjemnimi gospodi, ki jih vsi želijo spoznati. Zdijo se dobrega zdravja," je na Twitterju zapisal Trump.

Pompeo se je danes mudil v Severni Koreji, da bi pripravil vse potrebno za načrtovano srečanje Trumpa in severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Trump je še dodal, da je imel Pompeo s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom "dobro srečanje" in da sta "datum in kraj srečanja določena". Bela hiša drugih podrobnosti ni razkrila.



Pompeo bo z nekdanjimi priporniki - Kimom Dong-chulom, Kimom Hak-songom in Kimom Sang-dukom - pristal na vojaškem letališču v bližini Washingtona v četrtek približno ob 2. uri po lokalnem času. Kot je še zapisal Trump, jih bo tam pričakal tudi sam.

Kim Dong-chul, ameriški pastor južnokorejskega porekla, je bil v Severni Koreji v pridržanju od leta 2015, ko so ga aretirali zaradi vohunjenja. Leta 2016 je bil obsojen na deset let težkega dela. Kim Hak-song in Kim Sang-duk, slednji znan tudi kot Tony Kim, sta predavala na univerzi za znanost in tehnologijo v Pjongjangu, ki jo finančno podpirajo evangeličani, prijeli pa so ju lani zaradi suma "sovražnih dejanj do države".

Severno Korejo je kljub nekdanjim sovražnim odnosom med Washingtonom in Pjongjangom v preteklosti vsako leto obiskalo več sto Američanov. State Department je nato septembra lani ameriškim državljanom prepovedal potovanja v to državo.