GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

vinicius Ekipa24.si

Zvezdnik Reala in Brazilije se je zlomil pred ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Šest evropskih držav nad Google zaradi politike zasebnosti

Deli na:
Šest evropskih držav nad Google zaradi politike zasebnosti

Foto: Reuters

Šest evropskih držav, med njimi tudi Velika Britanija in Nemčija, se je odločilo za skupno akcijo proti ameriškemu internetnemu velikanu Google. Ta naj bi z novimi nadzornimi pristojnostmi kršil evropska pravila o varovanju zasebnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kljub glasnim kritikam je Google lani uvedel nova pravila zasebnosti, s katerimi lahko bolj podrobno spremlja aktivnosti uporabnikov in tako posamezniku prilagaja oglaševanje. Nova pravila med drugim veljajo za storitve gmail in youtube ter operacijski sistem android.

Za skupno akcijo so se poleg Velike Britanije in Nemčije odločile še Francija, Italija, Nizozemska in Španija. Pri tem so se naslonile na "določila, ki jih vsebuje njihova domača zakonodaja". Cilj je Google prisiliti, da svojo politiko zasebnosti uskladi z evropsko zakonodajo.

Države članice EU so Google oktobra posvarile, naj ne uvaja nove politike. Če ne bo sprememb v štirih mesecih, so mu zagrozile s pravnimi postopki. Ta rok se je iztekel februarja, akcijo pa so sprožile državne agencije za zaščito podatkov. Te so se 19. marca tudi sestale s predstavniki Googla, a srečanje ni prineslo preboja.

Google je v preteklosti večkrat zagotovil, da je njegova politika zasebnosti v skladu z evropskim pravom. Pri tej zgodbi vztraja tudi sedaj.

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je potezo držav pozdravila. Izrazila pa je tudi prepričanje, da bo Evropski parlament v sodelovanju s članicami še letos okrepil tudi evropska orodja za ukrepanje.