Revija Reporter
Svet

Se bo evropski varnostni center Galileo z Otoka preselil v Slovenijo?

STA

20. dec. 2017 6:00

Deli na:

Za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, ki se bo zaradi brexita selil iz Velike Britanije v EU, se poleg Slovenije potegujejo še štiri države. Pet držav se je prijavilo, proces ocenjevanja je v sklepni fazi, je v Bruslju povedala evropska komisarka za notranji trg Elzbieta Bienkowska. Imen ni želela razkriti.

Postopek izbire novega sedeža za center Galileo se je začel avgusta. Proces ocenjevanja prijav naj bi se končal do konca leta, nato naj bi se začel proces selitve. Izbrana lokacija naj bi bila operativna od aprila prihodnje leto.

Odločitev o novem sedežu centra Galileo je v rokah Evropske komisije, ki ne želi razkriti, katere države kandidirajo. Slovenija in Belgija sta kandidaturi javno sporočili, informacij o preostalih treh državah pa za zdaj ni bilo mogoče pridobiti.

Varnostno-nadzorni center Galileo ni agencija EU, je tehnična infrastruktura, ki igra ključno vlogo pri zagotavljanju varnosti evropskega satelitsko-navigacijskega programa Galileo, vključno z njegovo regulirano javno storitvijo.

Regulirana javna storitev v okviru sistema Galileo je močno zavarovana in zakodirana storitev določanja položaja in točnega časa. Dostop do nje bodo imele samo vlade in nekateri pooblaščeni organi, na primer civilna zaščita, policija in oborožene sile.

Glavni in operativni sedež centra je v Franciji. Nadomestna lokacija je iz varnostnih razlogov v Združenem kraljestvu, konkretno v Swanwicku. Ta lokacija po neuradnih informacijah še ni operativna, trenutno zaposluje le eno osebo s polnim delovnim časom.

Zaradi brexita in zaradi nujnosti ohranjanja kontinuitete nadomestne lokacije za program Galileo je treba nadomestni sedež varnostno-nadzornega centra preseliti iz omenjene lokacije na angleškem jugu v eno od 27 članic EU.

Ker to ni agencija, je tudi postopek izbire drugačen, kot je bil v primeru selitve evropskih agencij za zdravila in banke, ko so o novih sedežih odločile članice unije. Tokrat bo odločitev sprejela komisija, predvidoma januarja.

Da Slovenija kandidira za sedež varnostno-nadzornega centra Galileo, so novembra sporočili iz urada vlade za komuniciranje. Pojasnili so, da ima Slovenija v lasti ustrezno nepremičnino za potrebe tega centra.

Na vladi izpostavljajo, da je sedež v izjemnem interesu države tudi zaradi cilja, da Slovenija postane polnopravna članica Evropske vesoljske agencije.