Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Nič več Danci, najbolj srečni so Norvežani; Slovenci na 62. mestu

Deli na:
Nič več Danci, najbolj srečni so Norvežani; Slovenci na 62. mestu

Foto: Arhiv Reporterja

Norveška je najsrečnejša država na svetu, je razvidno iz letošnjega poročila najsrečnejših držav (World Happiness Report) Združenih narodov.

S prvega mesta je spodrinila Dansko, sledijo Islandija, Švica in Finska. Slovenija je v primerjavi z lanskim letom pridobila mesto in pristala na 62. mestu, ponovno za turškim delom Cipra in pred Perujem.

Norveška je letos poskočila za kar tri mesta in tako spodrinila trikratno zmagovalko Dansko. Skandinavske države že vseh pet let, odkar izhaja poročilo, zasedajo sam vrh lestvice.

Od šestega do desetega mesta si sledijo še Nizozemska, Kanada, Nova Zelandija, Avstralija in Švedska. Velesila ZDA se je uvrstila na 14. mesto, Nemčija je že drugo leto zapored na 16. mestu, Rusija pa je pridobila sedem mest in pristala na 49. mestu.

Na repu lestvice so Ruanda, Burundi, Tanzanija in Srednjeafriška republika.

Slovenija se je uvrstila na 62. mesto, kar je mesto bolje kot lani. Pred njo je Turška republika Severni Ciper, za njo pa Peru. Od naših sosednjih držav se je Avstrija uvrstila na 13., Italija na 48., Hrvaška na 77. in Madžarska na 75. mesto. Hrvaška je edina izmed četverice, ki je izgubila nekaj mest, ostale pa so jih pridobile.

Kot ključne dejavnike pri sreči raziskava upošteva skrb, svobodo, radodarnost, iskrenost, zdravje, dohodek in dobro vladanje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mednarodni dan sreče se praznuje na današnji dan od leta 2012, ko je Generalna skupščina ZN "prepoznala srečo in dobrobit kot univerzalen cilj in željo v človeških življenjih po svetu", piše ameriški CNN.